Članak

Tužilaštvo BiH predložilo da se Brkiću sudi u Općinskom sudu u Sarajevu

10. Jula 2019.12:17
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je da se vođenje postupka protiv bivšeg policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Rame Brkića, koji se tereti za davanje dara, prenese na sarajevski Općinski sud.

Tužilac Džermin Pašić je na statusnoj konferenciji istakao da bi se prije otvaranja pretresa trebala riješiti procesna pitanja koja bi u nastavku mogla predstavljati problem te podsjetio na raniju odluku Apelacionog vijeća Suda BiH, koje je ukinulo presudu kojom je sutkinja Azra Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i kojom je nadležnost za vođenje predmeta prenesena na Općinski sud.

Brkić je sa Senadom Šabićem optužen da su sutkinji nudili dar kako bi im se ublažila kazna ili ukinula presuda za predmet koji je tada vođen protiv njih zbog organizovanog kriminala. Brkić je na kraju u tom predmetu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 11 godina, Šabić na 10, ali je njihov drugi predmet zbog bjekstva odvojen u odnosu na sutkinju Miletić.

Tužilac je naglasio da se Optužba od početka protivila odvajanju predmeta najprije protiv Šabića, a potom i Brkića, kao i prenošenju nadležnosti na drugi sud.

“Apelaciono vijeće je prenijelo nadležnost u kontekstu objektivne nepristrasnosti koja ima značaj kad se posmatra percepcija kod javnosti”, kazao je tužilac.

Apelacionom vijeću je, prema njegovim riječima, upućen dopis s pitanjima u kojoj fazi je postupak protiv Miletić, a prema informacijama sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, u toku je suđenje, potom da li se postupa po optužnici Tužilaštva BiH i koje su smjernice koje bi se mogle dati Kantonalnom tužilaštvu.

“Kompletan spis je morao biti dostavljen Općinskom sudu. Tužilaštvo danas kod sebe nema nijednog dokaza. Kantonalno tužilaštvo nam se obraćalo s pitanjima gdje su određeni dokazi. Obraćao sam se Sudu sa upitom gdje su završili dokazi Tužilaštva, a svi su bili uloženi u sudski spis”, naveo je tužilac.

Amela Methadžović, koja je bila na zamjeni advokata Asima Crnalića, rekla je da je značajna činjenica u kojoj fazi je postupak u Općinskom sudu, ali da se načelno ne protivi prenošenju nadležnosti, s čim se složio i Brkić.

“Nemam ništa protiv. Ne sumnjam u objektivnost Suda BiH niti bilo kojeg suda, a nemam ništa protiv i da se postupak nastavi pred ovim sudom”, dodao je Brkić.

Na početku ročišta Methadžović je rekla da je branilac Crnalić otkazao punomoć Brkiću, a optuženi je zatražio da mu se dodijeli branilac po službenoj dužnosti jer, kako je kazao, nije u materijalnoj situaciji i mogućnosti da finansira svoju Odbranu te mu je prije dvije i po godine, bez obrazloženja, prekinuta isplata penzije.

Brkić je zatražio da mu se po službenoj dužnosti za branioca postavi Husein Mušić, koji brani Šabića, na šta je tužilac Pašić rekao kako smatra da su njihove odbrane sukobljene pa će optuženom biti dostavljen spisak da izabere branioca. Sutkinja Biljana Ćuković je kazala da će odluka o prijedlogu Tužilaštva biti donesena naknadno. Podsjetila je i da je postupak otvoren u januaru 2016., da su saslušana tri svjedoka, a potom je predmet nakon dva mjeseca odvojen zbog Brkićeve nedostupnosti i za njim je raspisana potjernica.

Brkić je nedavno izručen iz Slovenije, gdje je uhapšen po potjernici.