Članak

Potvrđena presuda za zločine počinjene u Vitezu

26. Jula 2019.16:21
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Minet Akeljić, Šaban Haskić, Senad Bilal i Hazim Patković osuđeni na 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima zatočenim 1993. u Kruščici kod Viteza.

This post is also available in: English

Iz Suda je navedeno kako su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva BiH, Odbrane Akeljića i optuženog lično, kao i žalbe Odbrana Haskića, Bilala i Patkovića. Također je navedeno da se potvrđuje prvostepena presuda.

Prvostepenom presudom iz oktobra 2018. Akeljić i Haskić su osuđeni na po sedam godina zatvora, Bilal na osam, a Patković na pet godina zatvora, te su proglašeni krivim za fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje hrvatskih civila u zatočeničkom objektu “Crna kuća” u Kruščici u periodu od jula do novembra 1993. godine, dok je Šemsudin Đelilović oslobođen optužbi.

Ostali su također oslobođeni u vezi s pojedinim tačkama optužnice, između ostalog za zločin protiv ratnih zarobljenika. Akeljić je proglašen krivim kao nekadašnji komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH, a ostali kao vojni policajci.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

Lamija Grebo


This post is also available in: English