Članak

Film o djeci rođenoj zbog ratnog silovanja na Sarajevo film festivalu

14. Augusta 2019.13:18
Film "Nevidljivo dijete - Invisible child", o djeci koja su se rodila kao posljedica masovnih ratnih silovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini, bit će premijerno prikazan 19. augusta na Sarajevo Film Festivalu (SFF).

This post is also available in: English

Ajna Jusić, koja igra jednu od glavnih uloga u filmu, kaže da je “film jako važan zato što pruža potpuno drugačiju sliku o preživjelim ženama i djeci”.

“Film govori koliko su žene zaista jake, da su uspjele izgraditi život poslije jednog takvog zločina i traume i daje svjetlo na jednu tematiku koja je potpuno zaboravljena i istisnuta, kako iz društva tako i iz političkog sistema“, kaže Jusić, također predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

Uz nju u filmu igra i Lejla Damon iz Velike Britanije. Jusić kaže da njih dvije, kao glavne uloge u filmu, smatraju da film može da pomogne drugoj djeci, da ih ohrabri da se bore za svoja prava, da znaju da negdje u svijetu imaju svoje prijatelje sa kojima mogu da se druže i izgrade svoju sigurnu zonu.

“Kroz film se može vidjeti kako odnos između mene i moje majke Sabine, ali i odnos između Lejle i njene majke koja je dala na usvajanje, je zaista toliko čist i toliko divan”, kaže Jusić i dodaje kako se bori protiv stigme da su žene krive za silovanje.

Kako je saopćeno iz Udruženja “Zaboravljena djeca rata“, ovaj film prikazuje priče dvije djevojke sa istom sudbinom, pitanjima i borbom, obje rođene tokom rata.

“Lejla onog dana kada je Ajnina majka preživjela silovanje, a Ajna devet mjeseci kasnije u Sigurnoj kući Medika Zenica. Godinama su živjele jedna bez druge, nisu čak znale ni da postoje negdje u svijetu djeca poput njih. Ajnina sudbina se mijenja u njenoj 15-oj godini kada saznaje kako je došla na svijet, dok se Lejlina sudbina mijenja kroz razvoj u dva trenutka. Prvi put kada u sedmoj godini života saznaje da je usvojena, a drugi put kada, jedanaest godina poslije, kao punoljetna djevojka saznaje da je na svijet došla kao posljedica najvećeg i najstrašnijeg zločina i traume koju jedna žena može preživjeti, kao posljedica silovanja”, navodi se u saopćenju Udruženja.

U filmu je, kažu iz Udruženja, prikazano kako se njihovi životi ujedinjuju u jednom cilju, u potrazi za istinom, boreći se za prava djece poput njih.

(Autor: Ivana Rudeš)

US ambasada

 

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

This post is also available in: English