Članak

Potvrđena optužnica za zločine počinjene u Brčkom

17. Februara 2020.14:55
Državni sud potvrdio je otpužnicu protiv Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića, Hazima Fazlovića i Ramiza Pljakića za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Brčkog 1993. godine.

Sud je u svom saopćenju naveo da je odbio jednu tačku optužnice u odnosu na Kemala Hindića, Martina Frančeševića, Ramiza Pljakića, Ivu Anđelovića i Bahriju Fazlovića, ali iz Suda BiH nije detaljno navedeno da li je optužnica potvrđena protiv svih osoba protiv kojih je podignuta, a ova, kao i ostale optužnice Državnog tužilaštva nisu javne.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, oni se terete za mučenje, zlostavljanje i ubistva 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u blizini mjesta Boderište (Brčko).

Rizvanović, Omerović i Huskanović su, prema ranijem saopćenju Tužilaštva, kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kod Boderišta zarobili 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS-a, te ih nakon toga mučili, zlostavljali, nanosili im teške tjelesne povrede i potom ih ubili.

Suđenje u ovom predmetu bi trebalo početi u narednom periodu.

Lamija Grebo