Članak

Djelimično potvrđena optužnica za zločine kod Zvornika

21. Februara 2020.15:41
Državni sud djelimično je potvrdio optužnicu protiv Pere Radića, Bože Vidovića, Petka Tomića, Branka Studena, Dušana Spasojevića, Vlade Ristanovića i Milana Mijića koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika.

Iz Tužilaštva BiH su u decembru 2019. godine, uz vijest o podignutoj optužnici, naveli da se njih sedmorica terete za ubistva najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika, kao i da su lično i direktno sudjelovali u napadu na ovo selo.

“Optuženi se terete da su od aprila do decembra 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Malešić, a kasnije Zvorničke brigade VRS-a, sudjelovali u organizovanim napadima na mjesto Jusići, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatvaranjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Ranije su iz Tužilaštva najavili i da će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i pet svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Protiv Spasojevića je u Sudu BiH u toku postupak po optužnici koja ga tereti da je kao pripadnik TO-a u Malešiću u maju 1992. silovao zaštićenu svjedokinju “A”.

Haris Rovčanin