Vijest

Raskidanjem ugovora za pokretnu bolnicu ne prestaju pitanja o načinu nabavke

29. Maja 2020.17:19
Traženjem raskida višemilionskog ugovora o nabavci pokretne bolnice ne prestaje odgovornost za način na koji je nabavka provedena i raspolaganje javnim novcem, tvrde stručnjaci i opozicija u reakciji na odluku Vlade Republike Srpske da odustane od kupovine bolnice čiji svi dijelovi nikada nisu isporučeni.

Nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanrednu situaciju kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Radovan Višković rečeno je da je zvanično raskidanje ugovora sa firmom “Balkan Global” iz Bijeljine – koja je dobavljač pokretne bolnice – tražio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, a Republički štab je tom zahtjevu udovoljio.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo, rekao je da ova ustanova, koja je bila zadužena i za proceduru nabavke bolnice, traži raskid ugovora jer dobavljač nije ispoštovao obaveze iz ugovora, a koji se tiču rokova do kada pokretna bolnica mora biti stavljena u potpunu upotrebu.

“Što se tiče ugovornih obaveza Instituta mi smo sve svoje ugovorne obaveze ispunili u skladu sa navedenim uslovima i u samoj ponudi. Međutim, dobavljač nije ispunio svoju stranu uslova. Kako to zakon nalaže ako jedna strana ne ispuni obaveze, mi smo dužni da tražimo jednostrani raskid ugovora”, kazao je Zeljković.

On je pojasnio da je ugovor potpisan 26. marta i da je rok za potpunu isporuku bolnice bio 12 dana, kao i da je dobavljaču produžen rok jer je tvrdio da ima proceduralnih problema.

Zeljković je naglasio da će Institut za javno zdravstvo zahtijevati i povrat uplaćenog avansa koji iznosi 4,2 miliona maraka koliko je i ukupna cijena pokretne bolnice sa PDV-om bez prevoza koji je naknadno plaćen 400.000 maraka. Nije isključio ni mogućnost traženja nadoknade štete.

Siniša Vukelić, urednik poslovnog portala Capital.ba iz Banjaluke, pozdravlja hrabrost Vlade Republike Srpske da prizna sopstvenu grešku oko uvoza pokretne bolnice, ali podsjeća da priznanjem greške ne prestaje odgovornost. Ukoliko je razlog raskidanja ugovora kršenje rokova isporuke zašto je to urađeno tek sada kada su rokovi probijeni davno, pita Vukelić.

On za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da su moguća tri razloga zbog kojih je Vlada odustala od posla sa “Balkan Globalom”.

“Ili su na odluku velik uticaj imala sinoćnja i jutrošnja hapšenja u Sarajevu, ili je bio prevelik pritisak javnosti u izbornoj godini, ili je Ristić jednostavno javio da ne može da ispoštuje procedure oko uvoza opreme”, rekao je Vukelić.

Dodaje i da bez obzira na sve treba utvrditi krivicu odgovornih ljudi u institucijama jer je šteta po Republiku Srpsku svakako počinjena čak i ukoliko novac bude vraćen.

“Taj novac je mogao biti potrošen za neke prioritete u doba pandemije umjesto što je Vlada molila pomoć na raznim stranama. Šta je sa kamatama? I to može biti šteta po Republiku Srpsku. Možemo govoriti i po šteti za ugled institucija”, kaže Vukelić.

Slaven Ristić, vlasnik firme “Balkan Global” sa kojom je Republika Srpska sklopila ugovor o nabavci pokretne bolnice, za BIRN BiH govori da mu je žao što je sve ispalo kako je ispalo i da on nema problem sa raskidom ugovora, a da je “zajedno sa svojom kompanijom učinio sve kako bi pomogao Republici Srpskoj za vrijeme pandemije”.

“Naravno da ćemo vratiti cjelokupan iznos jer mi u ovom poslu i nismo bili zbog zarade. Vratit ćemo novac čim dobijemo zvaničan zahtjev”, kaže Ristić i tvrdi da će njegova kompanija učiniti sve kako bi sanirala i eventualnu štetu.

BIRN BiH je pisao o tome kako je medicinska oprema italijanskog proizvođača “Fazzini” ostala pod carinskim nadzorom na banjalučkom aerodromu i da je posao rješavanja carinjenja i uvoza trebalo da završi firma iz Brčkog “Derby Trade”. U međuvremenu je kod Banjaluke samo smontiran šator i dopremljena je nemedicinska oprema.

U entitetskoj opoziciji su sve vrijeme kritikovali kupovinu bolnice tvrdeći da nije bila potrebna i da je preplaćena. Poslanik Draško Stanivuković je zbog nabavke bolnice podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića i ministra zdravlja Alena Šeranića. U SDS-u tvrde da odustajanje od kupovine bez krivične odgovornosti onih koji su takvu odluku donijeli ne znači ništa.

“To je iznuđeno raskidanje ugovora, nikada oni to ne bi uradili da nije bilo toliko pritiska javnosti”, kaže poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Vladimir Kovačević