Vijest

Keserović: SIPA nije pronašla zaštićenog svjedoka

17. Decembra 2020.11:58
Suđenje Jasminu Keseroviću optuženom za ratovanje u Siriji je odgođeno zbog nedolaska zaštićenog svjedoka i vještaka Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Jasmin Keserović Foto: Sud BiH

Predsjedavajuća sutkinja Džemila Begović je rekla da Sud ima informaciju kako službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) nisu mogli pronaći svjedoka N-2 na njegovoj adresi, niti uspostaviti kontakt s njim.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je naveo da je jučer dobio informaciju kako je N-2 promijenio svoju adresu stanovanja, te da su ga pokušali kontaktirati više puta.

Hasanspahić je dodao da svjedok ne pokazuje stav da neće pristupiti suđenju, pojasnivši da ovaj svjedok traži posao što utiče na njegovo mjesto prebivališta.

Na današnje ročište trebao je pristupiti i vještak Omer Ćemalović, koji je prema riječima sutkinje Begović najavio da neće doći zbog zdravstenog stanja.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u januaru 2013. godine otišao u Siriju i kao pripadnik takozvanog ISIL-a učestvovao u terorističkim aktivnostima. On je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. decembar.

Amina Šabić