Vijest

Hasanu Deliću povećana kazna na pet i po godina zatvora za zločin u Drežnici

21. Maja 2024.16:31
Vrhovni sud Federacije uvažio je žalbu Tužilaštva i povećao na pet i po godina kaznu zatvora Hasanu Deliću, koji je prvostepenom presudom proglašen krivim zbog ratnog zločina počinjenog 1993. nad civilnim stanovništvom u Drežnici kod Mostara.
Drežnica. Foto: BIRN BiH

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije je žalbu branioca optuženog odbilo kao neosnovanu, dok je žalbu kantonalne tužiteljice uvažilo te preinačilo odluku kojom je Deliću kaznu povećao na pet i po godina zatvora.

“Iz iskaza svjedoka optužbe proizilazi da su u crkvu u Donjoj Drežnici dovedeni i zatočeni krajem septembra mjeseca, tačnije dana 30. septembra 1993. godine, kako se većina svjedoka u svom iskazu izjasnila, te da su po zatočenju prvih nekoliko dana u večernjim satima bili premlaćivani i zlostavljani, a prema iskazu svjedoka pod pseudonimom ‘B’, zlostavljanje njega i njegovog brata izvršeno je nakon nekoliko večeri od njihovog zatočenja”, navodi se u presudi Vrhovnog suda, u koju su novinari Detektora imali uvid.

Po ocjeni ovog suda, “prvostepeni sud je potpuno i pravilno cijenio sve izvedene dokaze i na takvoj osnovi zasnovao svoje činjenične i pravne zaključke”.

Delić je prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Mostaru od 28. oktobra 2022. proglašen krivim i osuđen na četiri godine zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Repubike Jugoslavije (SFRJ).

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Jasmin Begić