Suđenje

Ključo: Odbrana traži oslobađajuću presudu za učešće na stranim ratištima

21. Maja 2024.14:45
Odbrana Vildana Ključe, optuženog za učešće na stranim ratištima, zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu, tvrdeći da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije uspjelo dokazati počinjenje djela koja mu se optužnicom stavljuju na teret.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Branilac Senad Bilić je, iznoseći završnu riječ, kazao da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo de je Vildan Ključo počinio djela koja mu se stavljaju na teret.

Bilić je rekao da Tužilaštvo optužuje njegovog branjenika da je postao pripadnik jedinice “Ahmed Asaf”, ali da nije pronašlo niti jedan materijalni dokaz za to. Ukazao je da je Tužilaštvo tokom postupka izmijenilo optužnicu i, umjesto za organizovanje terorističke grupe, Ključu optužilo za pridruživanje stranim paravojnim formacijama.

Branilac je kazao da je, pripremajući dokaze Odbrane, od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tražio da mu se potvrdi informacija o postojanju jedinice “Ahmed Asaf”, te je dodao da su ga iz Agencije uputili na Tužilaštvo.

U završnoj riječi Odbrana je kazala da je Tužilaštvo tokom suđenja pozvalo 12 svjedoka koji su bili podijeljeni u tri skupine. U prvu skupinu, rekao je Bilić, Tužilaštvo je dovelo one osobe koje su skupa sa optuženim otišli u Tursku, odnosno Siriju. Branilac je kazao da jedino jedan svjedok među njima spominje skupinu “Ahmed Asaf”.

Bilić je izjavio da u drugu grupu svjedoka Tužilaštva spadaju povratnici sa sirijskog ratišta, a da treću grupu čine svjedoci po “čuvenju”. Naveo je da niko od svjedoka nije potvrdio da je vidio optuženog da nosi oružje, te da je većina svjedoka u iskazima rekla da su čuli da je optuženi bio na sirijskom ratištu. Jedan od svjedoka, koji je bio povratnik sa ratišta, u iskazu je spomenuo da optuženog lično ne poznaje, te da je čuo da su ga uhapsili pripadnici druge terorističke organizacije na sirijskom ratištu, kazao je Bilić.

Odbrana optuženog je rekla da je odbijanje nagodbe s Tužilaštvom postalo otežavajuća okolnost za optuženog. Branilac je objasnio da je Tužilaštvo zatražilo pet godina zatvora nakon što je Ključo odbio da prihvati raniju nagodbu. Branilac je kao olakšavajuću okolnost naveo da njegov branjenik nikada ranije nije osuđivan. Zatražio je oslobađajuću presudu za optuženog jer Tužilaštvo nije dokazalo nijedan dokaz.

Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asaf” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom. Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Ranije ovog mjeseca Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo kaznu zatvora od pet godina i produženje pritvora Ključi, uz obrazloženje da nije sarađivao s pravosudnim institucijama.

Vijeće će presudu objaviti 28. maja.

Senita Patković