Vijest

Savjetnik gradonačelnika Živinica optužen za korupciju

2. Decembra 2021.11:51
Općinski sud u Živinicama potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli protiv bivšeg ministra u Vladi ovog kantona, savjetnika premijera i trenutnog savjetnika gradonačelnika Živinica Abdulaha Zukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, te vršioca dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja “Đurđevik” Samira Suljića za primanje dara ili drugog oblika koristi.


Kantonalno tužilaštvo u Tuzli. Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u saopćenju Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Zukić koristeći svoj uticajni položaj koji je imao, a Suljić kao odgovorna osoba u rudniku, optuženi su da su u periodu od aprila do juna 2021. godine od vlasnika jednog privatnog preduzeća tražili dar u novcu kako bi Suljić isplatio nenaplaćena potraživanja koja je Rudnik “Đurđevik” imao prema toj firmi u iznosu od oko 700.000 KM. Optuženi su i da su od drugog vlasnika preduzeća tražili iznos od 40.000 KM kako bi ta firma prošla na tenderu za kupovinu bakra i željeza koje je prodavao rudnik, na što vlasnici firmi nisu pristali.

“U trećoj tački optužnice se pomenutim na teret stavlja da su od maja do početka jula 2021. godine, od vlasnika i odgovornog lica u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge RMU Đurđevik i kojoj je rudnik dugovao 240.000 KM za pružene usluge, tražili da im predaju dio od 15 posto od ukupnog potraživanja u novcu stvarajući privid da će posredovati i uticati da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati pomenuti dug”, navedeno je u saopćenju.

Iz Tužilaštva navode da je u junu 2021. godine sa računa Rudnika “Đurđevik” ovoj zaštitarskoj agenciji isplaćeno potraživanje prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga. Kako je saopšteno, u vozilu direktora ove zaštitarske agencije je 2. jula ove godine Suljiću isplaćen dar u novcu u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili Suljića i Zukića.

Također se navodi da je u optužnici nadležnom sudu predloženo da se Zukiću izreknu sigurnosne mjere zabrane obavljanja službene dužnosti u organima uprave ili dužnosti savjetnika u organima uprave, a Suljiću zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u pravnim licima sa pretežnim državnim kapitalom.

 

Lamija Grebo