Vijesti


Još jedna godišnjica stradanja djece u Vitezu s istim odgovorima Tužilaštva BiH 10. Juna 2024. Vijest Nijedna osoba nije procesuirana čak 31 godinu nakon masakra u kojem je od posljedica pada granate na igralište u Vitezu smrtno stradalo sedmero djece i jedna osamnaestogodišnjakinja.
Život u nadi za pravdu porodica i preživjelih iz Čemernog 10. Juna 2024. Vijest Polaganjem cvijeća i prigodnim programom, preživjeli i članovi porodica obilježili su 32. godišnjicu napada na selo Čemerno na području opštine Ilijaš u kojem je ubijeno 30-ak osoba srpske nacionalnosti, a za zločin još uvijek niko nije odgovarao.
Određen pritvor osumnjičenom Ramizu Durakoviću 10. Juna 2024. Vijest Sud BiH odredio je pritvor Ramizu Durakoviću, osumnjičenom da je kao komandant 43. drinske brigade učestvovao u napadu na području Čajniča 14. februara 1993. godine, kada je ubijeno 11, a ranjeno pet civila srpske nacionalnosti, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
RTRS koristio uvredljiv naziv za Albance prenoseći izjavu Aleksandra Vulina 7. Juna 2024. Vijest Potpredsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vulin je, u nedavnoj izjavi koju su prenijeli mediji, u dva navrata koristio pogrdan izraz koji vrijeđa pripadnike nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini i regionu, što stručnjaci smatraju diskriminatornim govorom, dok iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) navode da ne mogu komentarisati slučaj.
Na izložbi na Kosovu bit će predstavljeni i “Životi iza polja smrti” 7. Juna 2024. Vijest Balkanska istraživačka mreža (BIRN) Kosovo naredne sedmice otvara izložbu “Reporting House”, koja omogućava posjetiocima da se kreću kroz različite aspekte sukoba koji je na Kosovu tinjao tokom 1990-ih, a na kojoj će biti predstavljeni i videi iz projekta “Životi iza polja smrti”.
U Višegradu pronađeni posmrtni ostaci 7. Juna 2024. Vijest Na lokalitetu Gradskog groblja Crnča, na području opštine Višegrad, pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, stradale 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Samir Bejtić tužio Federaciju zbog neosnovanog pritvora 6. Juna 2024. Vijest Nakon što je prošle godine pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin na Kazanima, Samir Bejtić je tužio Federaciju Bosne i Hercegovine za naknadu štete zbog neosnovanog pritvora u kojem je proveo skoro šest godina.
Na Palama ekshumirani posmrtni ostaci 5. Juna 2024. Vijest Nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe za koje se pretpostavlja da su žrtve proteklog rata, ekshumirani su na Gradskom groblju Repca na području Pala, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.
Hapšenje u Tuzli zbog veličanja Đukića i Mladića na godišnjicu zločina na Kapiji 5. Juna 2024. Vijest Jedna osoba uhapšena je u Tuzli zbog sumnje da je na godišnjicu zločina na Kapiji postavila na Memorijalni centar plakate kojima se veličaju osuđeni ratni zločinci Novak Đukić i Ratko Mladić.
Rad granične policije između državne sigurnosti i poštivanja individualnih prava 5. Juna 2024. Vijest Države koje napreduju na putu pristupanja Evropskoj uniji mogu iskoristiti mogućnosti za saradnju s ciljem boljeg regionalnog upravljanja granicama, te uključiti nezavisan i efikasan monitoring poštivanja ljudskih prava, navodi se u izvještaju o radu granične policije u Jugoistočnoj Evropi, kao i da u kriznim vremenima migracije i upravljanje granicama ne mogu biti u suprotnosti s vladavinom prava i vrijednostima EU.