Vijesti


Pronađeni posmrtni ostaci u Gacku 13. Juna 2024. Vijest Državno tužilaštvo saopštilo je da su na lokalitetu Staničin most na području općine Gacko pronađeni skeletni ostaci, a ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata još uvijek je u toku.
Izložba “Čestitke, sramite se!“ ukazuje na online nasilje nad LGBTIQ osobama 13. Juna 2024. Vijest U organizaciji Bh. povorke ponosa biće otvorena izložba “Čestitke, sramite se!“, koja će prikazivati stvarne uvrede, prijetnje i mrzilačke komentare u obliku ličnih poruka, postova i komentara upućenih LGBTIQ osobama.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Tesliću 13. Juna 2024. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je, kao neosnovanu, žalbu Državnog tužilaštva te potvrdilo prvostepenu presudu kojom se Predrag Markočević i Marinko Đukić oslobađaju optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Teslića 1992. godine.
Predstavljeno idejno rješenje za spomenik civilnim žrtvama rata u Sarajevu 12. Juna 2024. Vijest Predstavnici Gradske uprave i Unije civilnih žrtava rata predstavili su idejno rješenje spomen–obilježja civilnim žrtvama rata tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.
Uložene žalbe na presudu za zločine u Bužimu 12. Juna 2024. Vijest Državno tužilaštvo i Odbrane sedmorice bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine uložili su žalbe na nepravosnažnu presudu kojom su osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.
Amir Zukić. Foto: BIRN BiH Naredne sedmice statusna konferencija Amiru Zukiću i ostalima 12. Juna 2024. Vijest Sarajevski Općinski sud je za ponedjeljak, 17. juni, zakazao statusnu konferenciju u obnovljenom suđenju Amiru Zukiću i četvorici optuženih za zloupotrebe prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima, potvrđeno je za Detektor.
Otvorena kancelarija Ambasade Rusije uz zahvale Putinu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi 11. Juna 2024. Vijest Uz svečano podizanje zastave i himnu, ploču s natpisom novootvorene kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci otkrili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Igor Kalabuhov.
Delimustafić i ostali: Dostavljanje odgovora preminulom punomoćniku 11. Juna 2024. Suđenje Na suđenju Aliji Delimustafiću i ostalima, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela, tužilac Samir Selimović pročitao je dijelove optužnice prema kojima su fingirani parnični postupci u Općinskom sudu u Sarajevu, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.
FIPA organizovala prijem za iranski fond povezan sa sankcionisanom korporacijom 11. Juna 2024. Vijest Delegacija firme povezane s iranskim proizvođačem čelika koji je na listi međunarodnih sankcija zbog jakih veza s vladom u Teheranu i mogućih sigurnosnih rizika, primljena je početkom juna u kancelariju Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).
Sutra svečanost povodom otvaranja kancelarije Rusije u Banjoj Luci 10. Juna 2024. Vijest Ambasada Ruske Federacije u utorak organizuje svečanost povodom otvaranja davno najavljene kancelarije ove zemlje u Banjoj Luci, u vremenu kada se suočava s protjerivanjem svojih diplomata iz drugih zemalja zbog invazije na Ukrajinu. Domaćini organizuju prilično zatvorenu svečanost za koju pozive nije dobila većina ambasada EU i zemalja NATO-a, prema diplomatskim izvorima Detektora.