Vijesti


U avgustu glavna rasprava po tužbi protiv Jozak Mađar 18. Juna 2024. Vijest Glavna rasprava po disciplinskoj tužbi protiv sudije Kantonalnog suda u Novom Travniku Katice Jozak Mađar zakazana je za avgust nakon što je Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća donijela odluku koji će od predloženih dokaza biti izvedeni.
Usvojena Strategija za borbu protiv korupcije bez većine sugestija nevladinih organizacija 18. Juna 2024. Vijest Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Strategiju za borbu protiv korupcije 2024–2028. i Akcioni plan za provedbu, koji su usklađeni s 14 ključnih prioriteta koje naša zemlja treba ispuniti za članstvo u Evropskoj uniji i odražavaju stvaranje sistemskih rješenja za borbu protiv korupcije i za njeno suzbijanje.
Godina zatvora zbog davanja lažnog iskaza 18. Juna 2024. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine je zaštićenog svjedoka iz predmeta ratnog zločina osudio na godinu zatvora zbog davanja lažnog iskaza u tom postupku.
Masakr na Dobrinji ostavio posljedice na svim porodicama žrtava 18. Juna 2024. Vijest Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti u Osnovnoj školi “Skender Kulenović” na Dobrinji, obilježena je 29. godišnjica stradanja sedam građana Sarajeva koji su izgubili živote dok su čekali svoj red za vodu.
Potvrđene 162 godine zatvora za zločine u Bosanskom Novom 18. Juna 2024. Vijest Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom su desetorica optuženih za zločine počinjene u Bosanskom Novom osuđeni na ukupno 162 godine zatvora, saznaje Detektor.
Sve manje onih koji mogu doći na obilježavanje „žive lomače“ u Pionirskoj ulici 15. Juna 2024. Vijest Polaganjem cvijeća pred podrum kuće u nekadašnjoj Pionirskoj ulici u Višegradu i vjerskim programom obilježena je 32. godišnjica „žive lomače“ u kojoj je 14. juna 1992. zapaljeno oko 70 bošnjačkih civila, uglavnom iz sela Koritnik, za čijim tijelima se i danas traga.
U Foči obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu 14. Juna 2024. Vijest U susret 19. junu, Udruženje žrtava “Foča 92-95.“ najavilo je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu u ovom gradu, pod slaganom “Pamtimo preživjele ratnog seksualnog nasilja”, a predstavljanjem online stranice obilježavanja mjesta na kojima su tokom proteklog rata silovane žene, skrenuta je pažnja na neadekvatnu memorijalizaciju i kulturu sjećanja u BiH.
Kazniti počinioce uvredljivog natpisa LGBTIQ+ zajednici u Sarajevu 14. Juna 2024. Vijest Na zgradi Goethe Instituta u Sarajevu se, dan nakon otvaranja izložbe “Čestitke, sramite se!“ u organizaciji Bh. povorke ponosa, pojavio uvredljiv natpis upućen pripadnicima LGBTIQ+ populacije, koji je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao krivično djelo “povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina“.
Godišnjica strijeljanja žrtava iz Ahatovića i žive lomače u Višegradu 14. Juna 2024. Vijest Preživjeli i članovi porodica žrtvava iz Ahatovića kod Sarajeva i Višegrada obilježavaju 32. godišnjicu zločina koji su se desili 14. juna 1992. godine u kojima je ubijeno i više od 110 osoba.
Udruženje žrtava genocida zatražilo od haškog tužioca zaštitu od progona u Republici Srpskoj 14. Juna 2024. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida pismom je upozorilo tužioca Sergea Brammertza da policija i tužilaštvo Republike Srpske vrše progon žrtava, svjedoka i povratnika u ovome entitetu.