Vijest

Optuženi za zločine počinjene u Brčkom o krivnji se izjašnjavaju krajem jula

18. Jula 2022.10:53
Ročište na kojem bi se o krivnji trebali izjasniti Slobodan Ljubičić i Stojan Petrović, koje optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Brčkog, zakazano je za 28. juli, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.


Sudnica u Sudu BiH. Foto: Sud BiH

Optužnicu protiv njih dvojice Tužilaštvo BiH je podiglo 2021., a skupa s njima je bio optužen i Ranko Češić, koji je ranijom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđen na 18 godina zatvora za zločine počinjene u Brčkom, ali je u odnosu na njega prije nekoliko mjeseci postupak obustavljen zbog smrti.

Ranije je Tužilaštvo BiH navelo da je Ljubičić državljanin Srbije i da je u susjednoj državi ispitan putem međunarodne pravne pomoći, dok su iz Suda BiH kazali da nikakve prijedloge još nisu dobili za ovog optuženog.

“Nije bilo prijedloga za ustupanje predmeta Srbiji, kao ni za raspisivanje međunarodne potjernice”, naveli su u odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Iz Tužilaštva su ranije saopćili da se Ljubičić tereti za učešće u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te nezakonito i nasilno zatvaranje civila ženskog spola, a potom u njihovom silovanju i seksualnom zlostavljanju, dok je Petrović optužen da je jednu žensku osobu nezakonito zatvorio te, pod prijetnjom da će joj ubiti najbliže srodnike, počinio silovanje.

Prema Tužilaštvu BiH, optuženi su ova krivična djela počinili kao pripadnici – policajci Interventnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko.

Haris Rovčanin