Vijest

Sljedeće sedmice žalba na presudu Mektiću i ostalima

15. Jula 2022.15:31
Pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine će naredne sedmice biti iznesena žalba Državnog tužilaštva na presudu Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti BiH, Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji kojom su oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja po svim tačkama optužnice.


Dragan Mektić ispred Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Mektić i ostali nepravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, vrijednog blizu 198.000 eura, a koji je Evropska unija (EU) finansirala od 2015. do 2017. godine.

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo nijednu od devet tačaka optužnice koja ih tereti da su iskoristili službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist. Prema prvostepenoj presudi, Mektić je sve radnje preduzeo radi uspješnog provođenja projekta, te nije pogodovao firmi “Teh-projekt Inženjering” iz Rijeke potpisivanjem aneksa ugovora za nabavku vatrogasne opreme.

Vatrogasna oprema je dopremljena s neznatnim odstupanjima u veličinama u odnosu na naručenu robu, a čizme nisu mogle biti kupljene jer im je bila visoka cijena u odnosu na predviđeni iznos od 124.940 KM, jedan je od zaključaka Vijeća.

U čitanju presude, Vijeće je nedokazanim ocijenilo optužbe za zloupotrebe prilikom sklapanja ugovora sa članovima projektnog tima. Neki od angažovanih na projektu su potvrdili da su vraćali novac od honorara u INZA-u, ali, kako je obrazloženo, oni su na to pristali i to nije stvar suda.

Optužbe protiv Agića za seksualno uznemiravanje zaposlenice tokom službenog putovanja u Nikšiću 31. maja, Vijeće je također ocijenilo nedokazanim, jer se iskaz svjedokinje kosi s materijalnom dokumentacijom, koja pokazuje da su Agić i svjedokinja tog dana bili na jednodnevnom putu u Podgorici bez noćenja. Prema presudi, Tužilaštvo nije dokazalo stranačke i rodbinsko-kumovske veze prilikom angažovanja firmi koje su štampale materijale za ministarstvo.

Golijanin je optužen u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 4. juna 2020. godine, a žalbu na presudu Tužilaštvo BiH će iznijeti u četvrtak, 21. jula.

Azra Husarić Omerović