Vijest

Republika Srpska usvojila informaciju o novoj državnoj strategiji za borbu protiv terorizma

26. Jula 2022.16:46
Vlada Republike Srpske je na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o izradi Nacrta strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021-2026. godina, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Zgrada Vlade Republike Srpske. Foto: BIRN BiH

Usvajanje informacije o izradi Nacrta strategije BiH potvrdili su iz Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali bez odgovora na pitanje koji su zaključci uz informaciju usvojeni.

Prethodna strategija je istekla krajem 2020. godine i BiH na državnom nivou od tada nema okvirni dokument za borbu protiv terorizma. Usvajanje nove strategije traje od početka 2021. godine. BIRN BiH je ranije pisao da je usvajanje nove strategije dodatno usporeno zbog diskusija o uvrštavanju desničarskog ekstremizma, kao jedne od prijetnji uz religijski motivisan ili ljevičarski ekstremizam, što u prethodnoj startegiji nije bio slučaj.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kaže da je usvajanje informacije na nivou Republike Srpske na sjednici u četvrtak, 21. jula, bitno i dio strategije na nivou BiH. On naglašava da je bitno da BiH ima aktivnu međunarodnu ulogu u borbi protiv terorizma, kao jednog od najozbiljnijih globalnih problema.

“Skinuli smo Bosnu i Hercegovinu sa sive liste kada je u pitanju terorizam i trgovina ljudima“, kaže državni ministar bezbjednosti.

Cikotić napominje da će se informacija, usvojena na sjednici Vlade Republike Srpske, integrisati u državni dokument i da će BiH dobiti strategiju na državnom nivou. Smatra da kašnjenje donošenja strategije neće biti prevelik problem jer “predstavnici BiH već učestvuju u radu međunarodnih radnih grupa“.

Tvrdi i da je jako bitno što je u novu strategiju uvršten domaći desničarski ekstremizam.

“Jako je bitno prepoznati da su ideologije veća prijetnja nego sami pojedinci sa stavovima, jer ideologija priziva sljedbenike. Zato je bitno definisati iste, te njhove protagoniste kao potencijalnu prijetnju“, kaže Cikotić.

BIRN BiH je početkom godine objavio kako Bosne i Hercegovina, zbog tromosti državne vlasti i oklijevanja iz Republike Srpske, kasni sa donošenjem strateških dokumenata kojima bi bile prepoznate i definisane opasnosti od rastućeg desničarskog ekstremizma. Naposljetku, desničarske organizacije u BiH uvrštene su u Nacrt strategije za borbu protiv terorizma. Nacrt nove strategije, o kojem je sada usvojena informacija i na Vladi Republike Srpske, obuhvata različite oblike ekstremizma, uključujući i ultrakonzervativne religijske grupe, nacionalističke i desničarske organizacije i udruženja koja se mogu povezati sa terorizmom ili aktivnostima koje mogu voditi ka terorizmu.

Elmedin Muratbegović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije u Sarajevu, koji je učestvovao u radnoj grupi za izradu strategije, kaže da je usvajanje informacije dobra vijest. Objašnjava da je strategija zasnovana na dosadašnjim iskustvima, “a to znači da su oni ciljevi od ranije, koji su bili neostvarivi, izbrisani, dok su ubačene nove stvari uz poštivanje međunarodnog prava“.

Muratbegović kaže da je posao na izradi strategije shvaćen ozbiljno, da nije bilo miješanja politika, kao i da je postojala dobra saradnja svih bezbjednosnih agencija u BiH. Stoga ga, kaže, ne čudi usvajanje informacije o izradi strategije na sjednici Vlade Republike Srpske.

Strategija je, i u dijelu noviteta, a to je tretiranje domaćih desničarskih organizacija, urađena u skladu s aktuelnim međunarodnim standardima, kaže Muratbegović. Ono što sada slijedi jeste izrada novih akcionih planova.

“Tehnički, Vlada Republike Srpske je obavezna da izradi akcioni plan koji će pratiti novu strategiju. U Federaciji već postoji akcioni plan u koji će biti ubačene nove odredbe iz nove strategije“, objašnjava dalju proceduru Muratbegović.

Nova strategija na državnom nivou biće usklađena sa relevantnim međunarodnim obavezama, a trebala bi dopuniti različite druge strategije i akcione planove u BiH, uključujući kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja, integrisano upravljanje granicom i suzbijanje trgovine ljudima, rekli su ranije za BIRN BiH iz Misije OSCE-a u BiH.

Nakon odluke Vlade Republike Srpske, iz OSCE-a ponavljaju da njihova Misija u BiH podržava rad radne grupe na izradi nove strategije.

“Pozdravljamo pravovremene inicijative vlasti u BiH o formalnom usvajanju nove strategije, te očekujemo da će je Vijeće ministara uskoro usvojiti“, odgovorili su za BIRN BiH iz Misije OSCE-a u BiH.

Mirza Buljubašić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, kaže kako je činjenica da je strategija za borbu protiv terorizma blizu usvajanja, odlična stvar za Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku i Federaciju. On objašnjava da bi usvajanje sadašnjeg teksta Nacrta značilo povećanje preventivnog dijela, a ne samo represivnog suzbijanja terorizma.

“Strategija koristi najbolja znanja stečena u akademskom svijetu, ali i najbolje prakse drugih država i nevladinog sektora zemalja Zapadne Evrope. Ona nastoji determinirati postojanje desničarskih skupina koje predstavljaju sigurnosnu prijetnju. To ja važan korak za BiH. Tretirat će i internet i društvene mreže kao nešto što može biti plodno tlo za različite stvari“, kaže Buljubašić.

BIRN BiH nije mogao dobiti komentar ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

Vladimir Kovačević