Vijest

Danas počinje mandat nove predsjednice Ustavnog suda BiH

16. Augusta 2022.12:09
Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) jednoglasno je izabrao dosadašnju sutkinju Valeriju Galić za novu predsjednicu ove institucije, čiji mandat počinje danas, 16. augusta 2022. godine, saopćeno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud BiH, konferencija za novinare. Foto: BIRN BiH

Na posebnoj plenarnoj sjednici koja je održana 14. jula 2022. godine, Ustavni sud BiH je, u skladu s pravilima, jednoglasno izabrao sutkinju Valeriju Galić za novu predsjednicu ovog suda, za preostali mandat dosadašnjeg predsjednika Mate Tadića.

Mandat predsjednice Galić počinje 16. augusta ove godine.

Galić je za sutkinju Ustavnog suda izabrana u maju 2002., a na dužnost je stupila u maju naredne godine, nakon konstituirajuće sjednice novog saziva Ustavnog suda BiH. Od 2006. do 2012. godine obavljala je dužnost potpredsjednice Ustavnog suda u dva mandata, a dužnost predsjednice obavljala je od 2012. do 2015. godine.

Ranije je, kao članica, učestvovala u više radnih komisija za izradu i donošenje sistemskih zakona iz raznih oblasti. Kao predstavnica BiH iz FBiH i članica Komisije za harmonizaciju pravnog sistema sa evropskom legislativom, učestvovala je u nekoliko međunarodnih programa koji su realizirani u SAD-u i Francuskoj (Strasbourg).

Koautorica je i recenzentica nekoliko stručnih publikacija, navodi se u njenoj biografiji. Bila je članica Komisije za polaganje stručnog ispita za radnike uprave u Federaciji BiH, ispitivačica za predmete Osnove ustavnog uređenja i Osnove uprave u Federaciji BiH, kao i članica Komisije za polaganje pravosudnog ispita na nivou Federacije BiH i BiH. Kao predavačica je učestvovala na više domaćih i međunarodnih skupova iz oblasti ustavnog sudstva, te zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Dosadašnji predsjednik Suda Mato Tadić izabran je na ovu poziciju u maju 2021. godine, a u Ustavnom sudu je radio kao sudija od 2002. godine. Od konstituiranja Ustavnog suda BiH 2003. pa do 2006. godine obavljao je dužnost predsjednika Suda. Na dužnost potpredsjednika Ustavnoga suda izabran je i 2015., a reizabran 2018. godine.

Tadiću je 15. augusta 2022. godine istekao mandat sudije, budući da je na taj dan navršio 70 godina života, do kada i traje mandat sudija Ustavnog suda BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija