Vijest

Mural Draže Mihailovića u Foči poprskan crnom bojom

18. Oktobra 2022.11:05
Crna boja prolivena je po kontroverznom muralu nacionalističkog četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića u Foči.

This post is also available in: English


Mural Draže Mihailovića u Foči. Foto: Klix.ba

Mural Draže Mihailovića, četničkog lidera iz Drugog svjetskog rata, koji se nalazi u centru Foče, čije je oslikavanje uznemirilo žrtve rata, nepoznati počinioci poprskali su crnom bojom.

Udruženje žrtava rata “Foča 92-95”, još od samog početka oslikavanja murala 2019. godine, traži njegovo uklanjanje, kao i uklanjanje drugih murala koji kao heroja veličaju Ratka Mladića, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

“Upravo sam čula za to i daje nadu vidjeti da ima ljudi kojima smetaju ovi murali”, kaže za BIRN Midheta Kaloper-Oruli, predsjednica Udruženja.

“Nadamo se da će ostali murali biti uklonjeni ili barem prefarbani”, dodaje ona.

Mihailovićev mural oslikan je nekoliko metara od sportske dvorane “Partizan”, koju su snage Srba koristile kao zatočenički objekat za žene, djecu i starije ljude koji su bili uhapšeni u Foči i okolnim selima 1992. godine, na početku rata u BiH.

Zatočenici su držani u nehigijenskim uslovima i bili su podvrgnuti gladovanju, fizičkom i psihičkom mučenju i seksualnom zlostavljanju.

Mihailovićeve četničke snage su tokom Drugog svjetskog rata okrivljene za ratne zločine. Jugoslovenske vlasti su 1946. pogubile Mihailovića zbog veleizdaje i kolaboracionizma, ali ga je srpski sud rehabilitovao 2015. godine.

Azem Kurtić


This post is also available in: English