Vijest

Pokrenut disciplinski postupak i zatraženo udaljenje Diane Kajmaković s dužnosti

21. Oktobra 2022.21:35
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) podnio je disciplinsku tužbu protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković, te zatražio mjeru razrješenja od dužnosti tužene, saopćeno je.
Diana Kajmaković. Foto: BIRN BiH

Tužbu je Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH, čime je protiv Kajmaković, kako se navodi, pokrenut disciplinski postupak.

Prema saopćenju, tužba je podnesena zbog četiri disciplinska prekršaja među kojima je da je koristila svoju funkciju kako bi pribavila neopravdane koristi za sebe ili druge osobe. Kako se navodi, tužbom se Kajmaković tereti i da se miješala u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, potom da je ponašanjem u sudu ili tužilaštvu i izvan ovih institucija naštetila ugledu funkcije, kao i da je drugim ponašanjem počinila ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovela u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Ured je također podnio Zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti Kajmaković do okončanja pokrenutog disciplinskog postupka jer “smatra da se disciplinski postupak ne može nesmetano voditi bez njenog udaljenja”.

Odluku o udaljavanju od vršenja dužnosti donijet će Prvostepena disciplinska komisija. UDT se u Zahtjevu pozvao na Zakon o VSTV-u prema kojem nosilac pravosudne funkcije može da se udalji s dužnosti ako se protiv njega vodi disciplinski postupak ili postupak razrješenja.

Disciplinska tužba je podnesena nakon istrage koja je pokrenuta početkom oktobra, a nakon što su 26. septembra Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije Kajmaković, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Kako je saopćilo Ministarstvo finansija SAD-a, ove sankcije dio su strategije za pozivanje na odgovornost onih koji provode destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Prilikom imenovanja novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH, VSTV je odlučio da Kajmaković kao zamjenica glavnog tužioca i kandidat za ovu poziciju, bude isključena iz procedure, nakon što je ranije Odjel za imenovanje konstatovao da se postavlja pitanje njenog tužilačkog integriteta.

Za novog glavnog državnog tužioca jučer, 20. oktobra, izabran je Milanko Kajganić, koji je, nakon što je imenovan, BIRN-u Bosne i Hercegovine kazao da će Ured i VSTV javnost obavijestiti o istrazi u odnosu na Kajmaković, te da on ne može iznositi više detalja.

Irvin Pekmez