Vijest

Disciplinski postupak protiv sudije zbog nedostavljanja žalbe na odgovor

24. Oktobra 2022.14:38
Disciplinski postupak protiv Alema Ribića, sudije Općinskog suda u Jajcu, zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije, počet će 22. novembra, odlučeno je na pripremnom ročištu.
Kompleks državnih pravosudnih institucija BiH. Foto: BIRN BiH

Sudija Ribić se tereti za “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija”, navela je disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić na pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

On je, prema disciplinskoj tužbi, tokom dvije godine i osam mjeseci u radnom sporu propustio da dostavi žalbu na odgovor, čime je prekršio i etičke standarde.

Tuženi Ribić je rekao kako osporava tužbu navodeći da je žalba prema uputi o pravnom lijeku trebala biti dostavljena preko prvostepenog suda, a predana je direktno drugostepenom sudu.

“Drugostepeni sud nije skenirao žalbu u CMS, već dostavio u pisarnu”, naveo je Ribić, dodavši da je time opterećen predmet, koji se nalazio u više kartonskih kutija.

Kazao je da je 10. februara 2022. godine našao žalbu, sačinio službenu zabilješku, te žalbu poslao na uređenje. Naveo je da je žalbu Kantonalni sud u Novom Travniku odbio kao neosnovanu, što znači da nije bilo štete.

Na glavnoj raspravi koja je zakazana za 22. novembar, bit će saslušan sudija Ribić, izvest će se materijalni dokazi i iznijeti završne riječi.

Nermina Kuloglija-Zolj