Vijesti


Kravica: «Muslimani su ubijani iz osvete» 8. Septembra 2006. Članak Dvojica svjedoka prepoznali optužene u sudnici, ali ih nisu povezali sa ubistvima u Kravici.
Damjanović: Svjedok nije prepoznao optuženog 24. Jula 2006. Članak Mada nije uspio identifikovati optuženog, svjedok Tužilaštva je pričajući o torturama u logorima u Vogošći više puta spomenuo ime Dragana Damjanovića
Kravica: Svjedok prepoznao trojicu optuženih 20. Jula 2006. Članak Na suđenju 11 optuženih za genocid u selu Kravica, svjedok Tužilaštva prepoznao je trojicu optuženih, ali nijednog nije direktno povezao sa ubistvima Bošnjaka, za što ih optužnica tereti.
Kravica: Svjedok povezao Miloša Stupara sa mjestom zločina 19. Jula 2006. Članak Svjedok Tužilaštva protiv 11 optuženih za genocid u Kravici tvrdi da su mu vojnici rekli kako su vidjeli prvooptuženog na dan počinjenja zločina u blizini mjesta gdje je ubijeno oko 1.000 Bošnjaka.
Damjanović: Susret u sudnici nakon 14 godina 17. Jula 2006. Članak Preživjeli logoraš iz Vogošće prepoznao je u sudnici optuženog Dragana Damjanovića kojeg Tužilaštvo tereti za zločine nad civilima počinjene u ovom sarajevskom naselju.
Potvrđena optužnica za zločine u Prijedorskim logorima 17. Jula 2006. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu kojm se četvorica bosanskih Srba terete za zločine počinjene u logorima formiranim 1992. godine na područje općine Prijedor.
Mjesec dana pritvora Nenadu Tanaskoviću 12. Jula 2006. Članak Sud BiH je Nenadu Tanaskoviću, koji je uhapšen 11. jula u Višegradu pod sumnjom da je počinio ratni zločin, odredio jednomjesečni pritvor.
Pašku Ljubičiću sudit će se u Sarajevu 5. Jula 2006. Članak Ljubičić, koji se tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima u Vitezu i okolnim selima, je šesti optuženi kojeg je Haški tribunal odlučio prebaciti u nadležnost Suda BiH.
Sud BiH potvrdio dodatnu optužnicu protiv Gojka Jankovića 4. Jula 2006. Članak Dva mjeseca nakon početka suđenja, Tužilaštvo je na postojeću optužnicu dodalo novu koju je Sud i potvrdio, te će se Jankoviću suditi za silovanje još jedne Bošnjakinje u Foči.
Kraj iznošenja dokaza Tužilaštva protiv Marka Samardžije 9. Juna 2006. Članak Sljedeće sedmice očekuju se završetak iznošenja dokaza Tužilaštva protiv Marka Samardžije, nastavak iznošenja dokaza protiv jedanaest optuženih za genocid u Kravici kao i dokaza protiv Dragana Damjanovića i Nikole Kovačevića, dok je suđenje Bobanu Šimšiću u završenoj fazi iznošenja dokaza odbrane.