Članak

Pašku Ljubičiću sudit će se u Sarajevu

5. Jula 2006.00:00
Ljubičić, koji se tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima u Vitezu i okolnim selima, je šesti optuženi kojeg je Haški tribunal odlučio prebaciti u nadležnost Suda BiH.

This post is also available in: English

Paško Ljubičić, bivši komandir HVO-a, optužen za zločine počinjene u Vitezu i Busovači, bit će prebačen iz Haga u Sarajevo u narednih mjesec dana.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala u utorak je donijelo odluku da se predmet koji je sačinilo Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju(MKSJ) prebaci u nadležnost Odjela za ratne zločine Suda BiH u skladu sa završnom strategijom ove institucije.

Ljubičić se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima u toku 1993. godine, te povrede zakona i običaja rata. Bivši komandir jedinice vojne policije HVO-a optužen je za zločine počinjene u Lašvanskoj dolini između januara i jula 1993.

Tužilaštvo MKSJ Ljubičića sumnjiči da je zajedno sa svojim trupama tokom napada na Vitez i okolna sela ubio više od 100 Bošnjaka civila, pritvorio i mučio mnoge druge, uništavao Bošnjačku imovinu uključujući i dvije džamije u selu Ahmići.

Paško Ljubičić se predao 21. novembra 2001. godine. Nešto kasnije prebačen je u pritvorsku jedinicu u Scheveningen.

U aprilu ove godine MKSJ je odlučilo da se njegov slučaj prebaci u nadležnost Suda BiH. Odbrana je uložila žalbu u maju što je Apelaciono vijeće MKSJ odbacilo i naredilo da se optuženi u roku od 30 dana isporuči u Sarajevo.

Ljubičić je šesti optuženi kojeg je MKSJ dao na procesuiranje pred državnim Sudom Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English