Članak

Kravica: «Muslimani su ubijani iz osvete»

8. Septembra 2006.00:00
Dvojica svjedoka prepoznali optužene u sudnici, ali ih nisu povezali sa ubistvima u Kravici.

This post is also available in: English

Na suđenju 11 optuženih za genocidu Kravici u petak je svjedočio Blagoje Stanišić, koji je u julu 1995. godine bio vozač autobusa pri odredu Specijalne policije Šekovići.

Kako je rekao u sudnici, 12. jula1995. godine je dovezao vojnike i policajce u Kravicu gdje se vratio i dan kasnije. U poslijepodnevnim satima 13. jula čuo je pucnjavu iz pravca hangara.

Prema njegovom svjedočenju saznaoje «od nekog starog čovjeka» da se tamo «ubijaju zarobljeni muslimani».

Isti mu je čovjek rekao da muslimane ubijaju iz «osvete jer je ubijen neki Srbin».

Optužnica tereti 11 bivših pripadnika vojske i policije Bosanskih Srba za masakr 1000 Bošnjaka u hangaru poljoprivrednog dobra u selu Kravica, nakon pada Srebrenice u julu 1995.godine.

Stanišić je rekao da je nakon pucnjave, vozeći se prema Konjević Polju, ispred hangara vidio «velike količine razbacanog sijena», ali da nije vidio tijela ubijenih.

Prisjetio se i kako je boraveći na terenu u Bratuncu vidio Ratka Mladića sa kojim je kratko razgovarao, ali koji mu nije ništa govorio o dešavanjima u Srebrenici.

Mirko Sekulić, drugi svjedok Tužilaštva, je u sudnici prepoznao većinu optuženih koje je on opisao kao«pozitivne ličnosti».

Sekulić je od 1995. godine bio pripadnik Specijalne policije voda Skelani gdje je prvo bio raspoređen na mjesto magacinera, a potom postao tehnički sekretar Voda.

«Milenko Trifunović je bio moj komandir», posvjedočio je Sekulić prepoznajući optuženog u sudnici.

Za ostale optužene, koje je prepoznao, je rekao kako su «pozitivne ličnosti pune osjećanja» i «veoma drage osobe».

Nastavak glavnog pretresa zakazanje za 13. septembar.

Povezani članci

This post is also available in: English