Članak

Sud BiH potvrdio dodatnu optužnicu protiv Gojka Jankovića

4. Jula 2006.03:29
Dva mjeseca nakon početka suđenja, Tužilaštvo je na postojeću optužnicu dodalo novu koju je Sud i potvrdio, te će se Jankoviću suditi za silovanje još jedne Bošnjakinje u Foči.

This post is also available in: English

Sud Bosne i Hercegovine danas je potvrdio dodatnu optužnicu protiv Gojka Jankovića.

Dodatnom optužnicom Jankoviću, kojem se već sudi za ratne zločine počinjene na teritoriji općine Foča, uključujući i seksualno zlostavljanje zatočenih Bošnjakinja, stavljeno je nateret još jedno silovanje.

U novoj optužnici se navodi da je Janković u periodu između aprila 1992. godine i februara 1993. godine, kao vođa paravojne grupe, “naređivao, činio, pomagao ili podsticao silovanje jedne žene bošnjačke nacionalnosti”.

Tužilaštvo tvrdi da je “u periodu između 7. aprila 1992. i početka maja iste godine”, Gojko Janković zajedno sa dvije druge osobe došao u “muslimansku kuću u kojoj je živjela zaštićena svjedokinja E gdje su je prinudili na seksualni odnos na način da su je Gojko Janković i neidentifikovani vojnik držali dok je treća osoba silovala”.

Janković se, navodi se dalje, vraćao u istu kući i ponovo silovao djevojku E da bi je on i još jedna osoba krajem maja uhapsili i odveli u Sportsku dvoranu Partizan u Foči gdje je ostala u pritvoru nekoliko sedmica sa drugim ženama i gdje su je vojnici također silovali.

U narednim danima se očekuje izjašnjenje o krivnji optuženog.

Kako Justice Report saznaje, Tužilaštvo još nije uputilo zahtjev za spajanje dviju optužnica, što se također očekuje.

Gojko Janković je prebačen krajem 2005. godine iz pritvorske jedinice u Scheveningenu u Sarajevo. Sud BiH je optužnicu po kojoj mu se sada sudi potvrdio 20. februara ove godine, a glavni pretres počeo je 21. aprila.

Prema prvobitnoj optužnici Janković se tereti za ubistva civila, protjerivanje i silovanje Bošnjakinja na području općine Foča. Među žrtvama bile su i maloljetnice.

Tužilac Philip Alcock, koji vodi ovaj slučaj u ime Tužilaštva BiH, do sada je izveo svjedoke koji su identifikovali Jankovića iz ratnog perioda, te ga u sudnici optužili za ratne zločine. Nastavak suđenja, koje je u toku, zakazano je za 18. juli ove godine.

This post is also available in: English