Članak

Damjanović: Susret u sudnici nakon 14 godina

17. Jula 2006.00:00
Preživjeli logoraš iz Vogošće prepoznao je u sudnici optuženog Dragana Damjanovića kojeg Tužilaštvo tereti za zločine nad civilima počinjene u ovom sarajevskom naselju.

This post is also available in: English

Mujo Abaz, bivši logoraš iz Vogošće čije mučenje je stavljeno na teret Draganu Damjanoviću, svjedočio je danas o torturi koju je preživjeo 1992. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Dragana Damjanovića za zločine počinjene u naselju Vogošća, kraj Sarajeva, 1992. godine. Pored ostalog, Damjanoviću se na teret stavlja da je 30. augusta 1992. godine mučio jednog od zatočenika logora Planjina kuća tako što ga je «sjekao nožem po lici, urezujući krst» a potom ga natjerao da jede hranu po kojoj je curila njegova vlastita krv.

Abaz je na ročištu u ponedjeljak potvrdio ove navode optužnice.

Svjedok je ispričao kako je 18. maja 1992. godine, zajedno sa brojnim drugim Bošnjacima iz Vogošće odveden u logor Planjina kuća.

«Morali smo se svako jutro javljati na jedan od punktova u Vogošći. Potom smo bivali raspoređeni na radne obaveze, ja najčešće umjesto Ravne», rekao je Abaz dodajući da su ih tokom rada čuvali srpski vojnici.

Dana 30. augusta, optuženi Damajnović, kako je rekao Abaz, mu je prišao uoči ručka i naredio mu da sjedne ispred njega.

«Izvadio je tri bajoneta i isjekao mi čelo. Krv je počela teći. Natjerao me da nagnem glavu nad tanjir sa supom koju sam kasnije jeo i morao sam svu da popijem», rekao je svjedok. Ožiljci na čelu Muje Abaza i danas se primjete.

Poslije toga, Damjanović je otišao i svjedok ga nije vidio do danas u sudnici gdje ga je identifikovao.

Krajem oktobra 1992. Abaz je zajedno sa porodicom oslobođen i napustio je Vogošću.

Nastavak suđenja je 18. jula.

This post is also available in: English