Članak

Kravica: Svjedok povezao Miloša Stupara sa mjestom zločina

19. Jula 2006.00:00
Svjedok Tužilaštva protiv 11 optuženih za genocid u Kravici tvrdi da su mu vojnici rekli kako su vidjeli prvooptuženog na dan počinjenja zločina u blizini mjesta gdje je ubijeno oko 1.000 Bošnjaka.

This post is also available in: English

Tomislav Dukić, svjedok Tužilaštva BiH protiv 11 optuženih za ubistvo oko 1.000 Bošnjaka u selu Kravica u julu 1995. godine, izjavio je da je prvooptuženi Miloš Stupar bio u blizini farme 13. jula kada se masakr desio.

Dukić kaže da ga nije vidio ali da je «saznao od kolega koji su obezbjeđivali put Kravica –Konjević Polje» da ih je Stupar taj dan posjetio.

Svjedok Dukić je bivši pripadnik Oklopnog voda Drugog odreda Specijalne policije Šekovići koji je bio raspoređen duž puta u blizini Kravice u julu 1995. za vrijeme napada na Srebrenicu.

Nekoliko dosadašnjih svjedoka Tužilaštva tvrdili su da je Miloš Stupar bio komandant Drugog odreda Specijalne policije Šekovići do sredine jula 1995. godine. Ne precizirajući tačan datum, svjedoci su tvrdili da je sredinom jula Stupara zamijenio izvjesni Rade Čuturić, koji je krajem 1995. godine poginuo.

Odbrana Miloša Stupara tvrdi da u vrijeme masakra on nije bio komandant Drugog odreda.

Dukić je na ročištu u srijedu rekao da je Stupar bio u blizini mjesta zločina ali da nije bio u uniformi.

«Znam da mu se tih dana žena porodila i da je bio u Srbiji. Ali, kolege su mi rekle kako ih je 13. jula 1995. godine posjetio u civilnoj uniformi», kazao je Dukić u sudnici.

Sam svjedok je, kako je objasnio, 13. jula 1995. godine po naređenju komandira Čuturića bio u Bratuncu sa još dvojicom kolega.

«Bili smo u pripravnosti u tenku u centru Bratunca i sa kolegama iz područja Konjević Polje-Bratunac smo komunicirali putem radio stanice», rekao je svjedok.

Za ubistva koja su se desila u popodnevnim satima 13. jula 1995. godine, Dukić kaže da je saznao od Žarka Stupara, komadanta Oklopnog voda koji je bio u tenku.

«Bio sam 15 metara od tenka kada je putem radio stanice došla vijest da je vojnik Krle poginuo u hangaru u Kravici, te da je komadant Čuturić povrijeđen», kazao je Dukić.

O događajima koji su uslijedili isti dan ovaj svjedok tvrdi da ne zna. Dan kasnije, 14. jula, zajedno sa drugim pripadnicima svog voda premješten je u Konjević Polje.

I Tomislav Dukić, kao i neki prethodni svjedoci na ovom suđenju, negirali su navode iz izjava datim istražnim organima, odnosno djelatnicima Državne agencije za istraživanje i zaštitu (SIPA).

Nakon što mu je Tužilac pročitao dio izjave date djelatnicima SIPA u Zvorniku 19. oktobra 2005. godine gdje stoji da je na raskrsnici od Bratunca prema Konjević Polju 14. jula ugledao pripadnike jednog od vodova Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Dukić je reagovao da ti navodi nisu tačni.

Svjedok danas tvrdi da je «samo vidio raspoređenu Vojsku Republike Srpske duž puta Kravica-Konjević Polje» te da je 14. jula u Bratuncu vidio 30-ak autobusa sa civilima.

«Kasnije sam saznao da su ti civili išli iz Srebrenice za Kladanj», kazao je Tomislav Dukić.

Nastavak glavnog pretresa je 20. jula kada će se kao svjedok pojaviti Predrag Čelić.

Povezani članci

This post is also available in: English