Članak

Kraj iznošenja dokaza Tužilaštva protiv Marka Samardžije

9. Juna 2006.18:46
Sljedeće sedmice očekuju se završetak iznošenja dokaza Tužilaštva protiv Marka Samardžije, nastavak iznošenja dokaza protiv jedanaest optuženih za genocid u Kravici kao i dokaza protiv Dragana Damjanovića i Nikole Kovačevića, dok je suđenje Bobanu Šimšiću u završenoj fazi iznošenja dokaza odbrane.

This post is also available in: English

U dva dana sljedeće sedmice, 12. i 13. juna, iskaze protiv Marka Samardžije dat će još četiri svjedoka Tužilaštva čime ovo suđenje ulazi u završnu fazu. Tužilaštvo je najavilo da će dodatno ispitati šest svjedoka koji su već bili pred Sudom.

«To saslušanje neće trajati dugo, ali smatram da je veoma bitno», rekla je tužiteljica Vesna Ilić, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Kako je najavio branilac Zlatko Knežević prvi svjedoci odbrane očekuju se polovinom jula.

Kako polovinom septembra optuženom Samardžiji ističe jednogodišnji pritvor propisan zakonom, sutkinja Zorica Gogala najavila je da će se ovom predmetu dati prioritet. Ako presuda ne bude izrečena u roku od jedne godine od podizanja optužnice, optuženi se mora pustiti na slobodu.

Suđenje Draganu Damjanoviću koje je počelo ove sedmice nastavit će se u ponedjeljak, 12. juna.

Dragan Damjanović se tereti da je «u okviru sistematičnog napada Vojske Republike Srpske u periodu od jula 1992. godine do kraja januara 1993. godine u općini Vogošća» ubijao, mučio, silovao i činio druga nečovječna djela protiv civilnog bošnjačkog stanovništva čime je počinio zločin protiv čovječnosti.

Nakon Eseta Muračevića i Ahmeda Hide, prvih svjedoka Tužilaštva, u ponedjeljak će svjedočiti nova četiri svjedoka.

Prvi svjedoci govorili su o zatočeništvu u logorima u Vogošći, te odvođenjima i ubijanjima Bošnjaka.

Novi svjedoci Tužilaštva pojavitće se 13. i 14. juna i u predmetu protiv jedanaest optuženih za genocid. Optužnica tereti 11 bivših pripadnika policije i Vojske Republike Srpske da su učestvovali u ubistvu oko 1.000 Bošnjaka na farmi u selu Kravica.

Dosadašnji svjedoci, Srbi iz Bratunca i okolice, potvrdili su kako su 13. i 14. jula 1995. u hangaru u Zemljoradničkoj zadrugi Kravica vidjeli tijela ubijenih muškarca.

Luka Marković, koji je tada radio na farmi kazao je kako je u hangar dovedeno oko 1.000 Bošnjaka.

Novi svjedoci pojavit će se i nasuđenju Bobanu Šimšiću u ponedjeljak 12. juna.

Osmog jula ističe jednogodišnji pritvor Bobanu Šimšiću i vrijeme do kada mora biti izrečena prvostepena presuda. Odbrana je prošle sedmice najavila dodatno ispitivanje tri svjedoka, te zatražila da putem video linka svjedoči haški osuđenik Milan Vasiljević.

Nakon što odbrana iznese dokaze, obje strane imaju pravo izložiti završne riječi. Tri dana nakon toga Sud je obavezan izreći prvostepenu presudu.

Tužilaštvo će nastaviti iznositi dokaze u predmetu koji se vodi protiv Nikole Kovačevića. Dva dana naredne sedmice, 13. i 14. juna, novi svjedoci govorit će o dešavanjima u Sanskom Mostu tokom 1992. godine.

Većina svjedoka do sada identifikovala je Kovačevića kao osobu koju su viđali u logorima Betonirka i Manjača koja je privodila civile u te logore, te ih maltretirala i podvrgavala torturama.

Sud je Nikoli Kovačeviću do sada nekoliko puta izrekao opomenu zbog obraćanja svjedocima i reakcija na njihove izjave što se desilo i prošle sedmice kada je on optužio jednog od svjedoka da ne govori istinu te najavio podizanje optužnice protiv njega.

    This post is also available in: English