Suđenje

Jelečević: Sredstva dodijeljena Federalnom savezu osoba sa invaliditetom nisu bila opravdana

30. Januara 2023.17:27
Na suđenju Perici Jelečeviću, bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su izjavili da dodijeljena sredstva Savezu osoba sa invaliditetom Federacije nisu bila opravdana.

Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Svjedok Dobrica Jonjić je kazao da radi kao pomoćnik ministra pri Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. On je potvrdio da mu je poznato da su 2007. Savezu osoba sa invaliditetom Federacije dodijeljena sredstva u iznosu od 500 hiljada maraka.

“Po odluci Vlade, sredstva su dodijeljena za pripremne radove za izgradnju tvornice i za projektnu dokumentaciju“, izjavio je Jonjić.

Dodao je da su od Saveza dobili narativni izvještaj koji je bio “onako neozbiljan“, te da ne zna da li je uz njega išla neka finansijska dokumentacija.

Nakon što mu je priložen zapisnik o saslušanju u kojem je izjavio da ministar Jelečević nije poduzeo ništa kako bi se iskontrolisao način utroška sredstava, svjedok je kazao da preko njega direktno ministar nije poduzimao ništa.

Jonjić je potvrdio da je Ured za reviziju institucija u Federaciji vršio kontrolu rada i od 2008. do 2010. i da je preporuka revizora u vezi s dodjelom sredstava bila da se vrši kontrola, te da su utvrdili da sredstva još uvijek nisu opravdana. On je izjavio da to nije bilo u nadležnosti njegovog sektora i da ministar treba bilo kojem sektoru reći da to uradi.

Posvjedočio je da mu je poznato da je 2015. ili 2016. godine formirana komisija koja je vršila provjeru ovih sredstava, koja je utvrdila da sredstva nisu opravdana.

Na upit tužioca Hrvoja Čabrajića, jesu li sredstva opravdano utrošena, svjedok je kazao da “prema izvodima koje je vidio iz banke, nisu“.

Dodao je da je Ured za reviziju izvještaj dostavio na ruke ministru i da mu je poznato da su 2010. Savezu osoba sa invaliditetom Federacije dodijeljena i dodatna sredstva od 150 hiljada maraka, po odluci Vlade. Kazao je da odluku donosi Vlada, a ministar realizira.

Tužilac Čabrajić je kazao da se ova izjava svjedoka ne slaže s onim što je rekao tokom istrage – da su sredstva odobrena odlukom tadašnjeg ministra Jelečevića za sufinansiranje nastavka izgradnje fabrike urinara, što mu je bilo čudno jer ni ranija sredstva nisu bila opravdana, niti je izgradnja počela.

Jelečević se tereti da je 2010. u svojstvu ministra u Vladi Federacije – znajući da su u decembru 2007. Savezu osoba sa invaliditetom Federacije odobrena i uplaćena novčana sredstva u iznosu od pola miliona konvertibilnih maraka za izgradnju fabrike urinara i mokraćnih kesa koja su utrošena nenamjenski – svjesno i htijući iskoristio svoja ovlaštenja te odobrio dodatna sredstva.

Prema optužnici, Jelečević je donio odluku o dodjeli sredstava, kojom je Savezu odobrio novčana sredstva u iznosu od 150.000 maraka za sufinansiranje nastavka izgradnje fabrike urinara i mokraćnih kesa, iako je znao da izgradnja navedene fabrike uopće nije ni započeta. Navodi se i da su uplaćena sredstva dalje nenamjenski utrošena od strane Saveza osoba sa invaliditetom Federacije.

Velzada Bračković je posvjedočila da od 2006. godine radi u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata. Dodala je da je ona bila predsjednica formirane komisije za provjeru utroška sredstava od 500 hiljada maraka.

“Ta komisija je utvrdila da nismo zaključili da su dodijeljena sredstva Savezu invalida Federacije opravdana. (…) Mi smo rekli na jedan blag način da ne možemo zaključiti da su sredstva opravdana“, izjavila je svjedokinja Tužilaštva, dodavši da je tada ministar bio Jelečević.

Na upit Jelečevićevog branioca Nermina Mulalića, Bračković je potvrdila da je komisija tada koristila dokumentaciju koja je bila dostupna u ministarstvu, te da nisu kontaktirali Savez, Zijada Arapčića niti Vladu Federacije. Izjavila je da komisija nije utvrđivala zakonitost donošenja i realizacije predmetne odluke. Negirala je da je predmet rada ove komisije bio iznos od 150 hiljada maraka.

Sabina Ribica je kazala da u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike radi kao namještenik. Upitana o uplati sredstava u iznosu od 150 hiljada maraka 2010. Savezu invalida Federacije, Ribica je kazala da joj detalji nisu poznati, ali da je taj nalog uredno potpisala njena šefica.

Na upit Odbrane, svjedokinja je kazala da je ona imala isključivo tehničko-administrativnu ulogu za trezorsku aplikaciju.

Nastavak suđenja je zakazan za 21. februar.

Aida Trepanić