Suđenje

Cikotić: Komisija za utvrđivanje cijena oružja nije zasjedala

31. Januara 2023.14:11
Na suđenju Selmi Cikotiću, bivšem ministru odbrane Bosne i Hercegovine, koji se tereti za zloupotrebu položaja kojom je državni budžet oštećen za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka, svjedoci su govorili o načinu realizacije ugovora sa kompanijom “Scout“ iz Zagreba.


Selmo Cikotić. Foto: BIRN BiH

Nazif Kuteš, stručni savjetnik za održavanje naoružanja u Ministarstvu odbrane BiH, ispričao je da je 2010. godine bio član komisije za utvrđivanje jediničnih cijena naoružanja koja su prodavana po ugovoru kompaniji “Scout“.

U tu komisiju, kako je rekao, imenovao ga je pomoćnik ministra odbrane, Trpimir Rebac, a članovi su bili Šefik Hasanović, Mario Šego i jedan oficir iz Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Kuteš je rekao da u prodaji municije i naoružanja nije učestvovao.

“Bili smo na jednom radnom sastanku i raspravljali o postupku procjene vrijednosti jedinica naoružanja koje su bile predmet prodaje. Ja sam nakon sastanka tražio da mi se dostavi ugovor“, rekao je Kuteš, dodavši da je ukupna vrijednost ugovora sa kompanijom “Scout“ bila 1,5 miliona maraka.

Po tadašnjem načinu isporuke cijene nisu pisale na fakturama, objasnio je Kuteš, kao i da je osnovni ugovor zaključen 2003., a aneks 2010. godine.

Kuteš je rekao da je komisija bila formalna, te da nije zasjedala niti utvrđivala cijene oružja koje je bilo namijenjeno za prodaju.

“Vidio sam jedan izvještaj komisije, ali nije potpisan na samoj sjednici. Rebac je to uradio, ali ne u mom prisustvu“, rekao je Kuteš.

Na pitanje tužioca Mladena Furtule, rekao je da se Dalibor Perić  2010. godine bavio pitanjem viškova naoružanja i da postoji posebno formirano odjeljenje za planiranje.

Kuteš je rekao da nije učestvovao u prodaji municije. Na pitanje optuženog Selme Cikotića, da li je komisija dobijala uputstva od ministra, svjedok je negirao.

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – po prethodnom dogovoru sa, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra i drugim licima, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Blažen Kovač, stručni savjetnik za održavanje materijalno-tehničkih sredstava u Ministarstvu odbrane BiH, rekao je da je učestvovao u postupku dogovora i realizacije ugovora s kompanijom “Scout“.

Na pitanje tužioca Furtule da li su zaključivani aneksi na ugovor 2010. godine, rekao je da ga je brigadir Dalibor Perić informisao o ugovoru, aneksima i odlukama, rekavši mu da će na osnovu toga lakše da izvrši “sravnjenje“ sa ovom kompanijom iz 2011. godine.

Darko Marjanović, stručni savjetnik za planiranje rješavanja suvišnog neperspektivnog naoružanja u Ministarstvu odbrane BiH, kazao je da je ovu dužnost preuzeo 2018. godine.

Ispričao je da je Državna agencija za istrage i zaštitu, po naredbi Suda BiH, izuzela 36 originalnih dokumenata iz Ministarstva, među kojima je i dokumentacija sa firmom “Scout“, te izvršila forenzičku kopiju računara. Marjanović je rekao da je, prilikom pripreme dokumentacije za SIPA-u, vidio anekse i odluke iz 2010. godine.

Na pitanje tužioca, objasnio je da praćenje i analizu materijalno-tehničkih sredstava, vojne opreme i municije vrši materijalno-finansijsko knjigovodstvo.

Marjanović je rekao i da postoji elektronska baza podataka “DARE“, naslijeđena od SFOR-a, putem koje je moguće pratiti svaki komad naoružanja, čak i kada se premješta iz objekta u objekat, te da se svaka izmjena u ovoj bazi vrši na osnovu materijalnog dokumenta.

Na pitanje optuženog Cikotića, odgovorio je da ministar ne može samoinicijativno prodati i uništavati oružje, te da je instrukcija da se borbeni kompleti za oružane snage ne mogu dirati.

Suđenje se nastavlja 14. februara.

Jasmin Begić