Vijesti


Mejakić i ostali: Svjedok koji je preživio četiri logora 26. Aprila 2007. Članak Svjedok Tužilaštva govorio je o korektnom odnosu optuženog Momčila Grubana prema logorašima u Omarskoj.
Vuković: Okončan dokazni postupak 26. Aprila 2007. Članak Saslušanjem vještaka neuropsihijatra, te iznošenjem materijalnih dokaza Odbrane, završen je dokazni postupak na suđenju Radmilu Vukoviću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva.
ICTY: Draganu Zelenoviću 15 godina za silovanja u Foči 26. Aprila 2007. Članak Bivši zamjenik komandira vojne policije bosanskih Srba, koji je pred Haškim tribunalom priznao zločine počinjene nad civilima u Foči, osuđen je na 15 godina.
SLJEDEĆE SEDMICE: Početak suđenja za zločine u Srednjoj Bosni 26. Aprila 2007. Članak Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice počinje prvo suđenje za zločine počinjene na području Srednje Bosne.
ICTY: Milan i Sredoje Lukić uskoro u Sarajevu 26. Aprila 2007. Članak Milanu i Sredoju Lukiću sudit će se pred Sudom BiH u Sarajevu.
Radić i ostali: Počelo suđenje za zločine u logoru Vojno 26. Aprila 2007. Članak Pred Sudom BiH u Sarajevu počelo je suđenje Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću, optuženima za zločine počinjene na području općine Mostar.
SLJEDEĆE SEDMICE: Jedanaest suđenja za ratne zločine 20. Aprila 2007. Članak U Odjelu za ratne zločine Suda BiH naredne sedmice se nastavljaju suđenja protiv 29 osoba.
Radmilo Vuković osuđen na pet godina i šest mjeseci 16. Aprila 2007. Članak Uvažavajući posebne okolnosti, Sud BiH je izrekao presudu za ratni zločin počinjen u Foči 1992. godine.
Određen pritvor Musajibu Kukavici i Nisvetu Gasalu 23. Marta 2007. Članak Sudija za prethodno saslušanje odredio je jednomjesečni pritovor Musajibu Kukavici i Nisvetu Gasalu zbog sumnje da su tokom 1993. i 1994. godine, kao pripadnici Armije BiH, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Bugojna. Musajib Kukavica i Nisvet Gasal sumnjiče se da su učestvovali u premlaćivanju, mučenju i psihičkom zlostavljanju preko […]
U aprilu počinje suđenje Raševiću i Todoviću 23. Marta 2007. Članak Kako je najavljeno na statusnoj konferenciji, početak suđenja Savi Todoviću i Mitru Raševiću počet će 6. aprila 2007. godine.