Vijesti


Karadžić: Strah na licima ljudi 20. Jula 2010. Članak Nekadašnji komandant snaga UNPROFOR-a u sektoru Sarajevo kazao je da je od međunarodnih promatrača tokom rata u BiH dobivao informacije o protjerivanjima nesrpskog stanovništva s područja pod kontrolom bosanskih Srba.
Saslušanja o Ganićevom izručenju privedena kraju 16. Jula 2010. Članak Posljednje saslušanje u vezi sa izručenjem Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, održano je 14. jula pred Westminster sudom u Londonu.
Dolić: Vraćanje linije i pretraživanje terena 15. Jula 2010. Članak Na suđenju Darku Doliću, svjedok Odbrane je govorio o vojnim akcijama koje je zajedno sa optuženim obavljao 31. jula i prvih dana avgusta 1993. godine kao pripadnik Diverzantske jedinice “Jastrebovi” Hrvatskog vijeća obrane u Rami.
Karadžić: Osjećaj beskorisnosti 15. Jula 2010. Članak Devetog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, Momčilo Mandić je ponovio da tokom 1992. godine paravojne formacije nisu bile pod kontrolom srpske vojske ili politike, a krizni štabovi u općinama nisu odgovarali centralnoj vladi Republike Srpske.
Karadžić: Greške u organizovanju Srpske Republike 15. Jula 2010. Članak Bivši ministar pravde Republike Srpske u nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da se Vlada borila protiv pritvaranja civila u srpskim autonomnim oblastima 1992. godine.
Ivanović: Završeno saslušanje zaštićenog svjedoka I3 15. Jula 2010. Članak Pred Sudom BiH završeno je saslušanje zaštićenog svjedoka I3, koji je svjedočio u korist Odbrane Željka Ivanovića, optuženog za genocid u Srebrenici.
Određen pritvor Srpku Pustivuku 15. Jula 2010. Članak Na zahtjev Državnog tužilaštva Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor Srpku Pustivuku, osumnjičenom za zločine počinjene na području općine Ilijaš.
Kovać: Načelnik Viteza svjedočio u korist Odbrane 14. Jula 2010. Članak Pred Apelacionim vijećem Suda BiH na obnovljenom suđenju Anti Kovaću, Odbrana je saslušala nove svjedoke, među kojima je bio i načelnik općine Vitez.
Karadžić: Početak od nule 14. Jula 2010. Članak Treće sedmice svjedočenja pred Tribunalom u Haagu, Momčilo Mandić je kazao da je Vlada Republike Srpske tokom rata nastojala da zapošljava pripadnike svih nacionalnosti.
Elvir Jakupović priznao krivicu 9. Jula 2010. Članak Elvir Jakupović postigao je s Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Travniku, kojim je predložena kazna od pet do šest godina zatvora.