Članak

Kovać: Načelnik Viteza svjedočio u korist Odbrane

14. Jula 2010.00:00
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH na obnovljenom suđenju Anti Kovaću, Odbrana je saslušala nove svjedoke, među kojima je bio i načelnik općine Vitez.

This post is also available in: English

 Kovać je prvostepenom presudom izrečenom u julu 2009. proglašen krivim za ratne zločine nad civilima počinjene tokom 1993. u općini Vitez, te je osuđen na 13 godina zatvora.

Ovaj bivši zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) je nepravosnažno osuđen za nezakonito zatvaranje civila bošnjačke nacionalnosti u prostorije kina i SDK-a u Vitezu, te za silovanje dviju zaštićenih svjedokinja A i B.

Apelaciono vijeće je uvažilo žalbu Odbrane na presudu, te ju ukinulo i odredilo ponovno održavanje suđenja, koje je počelo u maju ove godine.

Odbrana je u nastavku obnovljenog suđenja saslušala svjedoka Vladu Alilovića, sadašnjeg načelnika općine Vitez, koji je govorio o kriznim sastancima održanim u Vitezu prije izbijanja sukoba između Armije BiH (ABiH) i HVO-a 1993. godine.

Alilović je kazao da su na ovim sastancima gradski lideri raspravljali o tome kako da reaguju u slučaju da dođe do rata.

“Kovać nije bio prisutan na tim sastancima, koliko ja znam. Ipak, znam da je radio u policiji”, kazao je Alilović.

Sa ovim tvrdnjama složio se i svjedok Bruno Buzuk, koji je još dodao da optuženi nije imao ništa sa hapšenjima koja su obavljale snage civilne policije.

“Kovać nikada nije bio u poziciji da naredi zatvaranje civila. On je imao najniži čin. Nije imao ovlasti da donosi odluke”, ispričao je u sudnici Buzuk, te dodao da je u Vitezu vidio zatvorene civile, te da su im žene donosile hranu.

Odbrana je saslušala i Sulejmana Kavazovića, koji je 1993. godine bio zatočen u prostorijama SDK-a u Vitezu. Kavazović je u septembru 2008. godine svjedočio u korist Tužilaštva BiH, te kazao da je optuženi bio “glavni u Vojnoj policiji”.

Na ovom ročištu svjedok je rekao da su ga pripadnici HVO-a uhapsili kao civila, te da nikada nije čuo da je Ante Kovać bilo koga maltretirao.

Suđenje se nastavlja 23. jula 2010. godine.

Rob Miller

Povezani članci

This post is also available in: English