Članak

Određen pritvor Srpku Pustivuku

15. Jula 2010.00:00
Na zahtjev Državnog tužilaštva Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor Srpku Pustivuku, osumnjičenom za zločine počinjene na području općine Ilijaš.

This post is also available in: English

Sud je Pustivuku odredio pritvor jer postoji osnovana sumnja da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, zbog bojazni od bjekstva, kao i zbog toga što bi boravkom na slobodi mogao ometati postupak utjecanjem na svjedoke i saučesnike.

“Pritvor je određen i zbog postojanja vanrednih okolnosti koje, s obzirom na način izvršenja i posljedicu izvršenog krivičnog djela, ukazuju da bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Pustivuka su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili 13. jula 2010. godine u Bijeljini.

Tužilaštvo BiH, po čijem nalogu je uhapšen, sumnjiči Pustivuka da je kao pripadnik interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš u maju i junu 1992. godine učestvovao u napadu na civile u selu Gornja Bioča (općina Ilijaš), kada je stradalo nekoliko osoba, među kojima je bilo i djece.

Pustivuk je osumnjičen i za hapšenja i zarobljavanja civila bošnjačke nacionalnosti, koji su odvođeni u logore i druge objekte zatočenja.

Prema rješenju Suda, pritvor može trajati do 13. augusta 2010. godine.

M.H.

This post is also available in: English