Članak

Karadžić: Početak od nule

14. Jula 2010.00:00
Treće sedmice svjedočenja pred Tribunalom u Haagu, Momčilo Mandić je kazao da je Vlada Republike Srpske tokom rata nastojala da zapošljava pripadnike svih nacionalnosti.

This post is also available in: English

Mandić, nekadašnji ministar pravde u Vladi Republike Srpske (RS), koji je na suđenju Radovanu Karadžiću počeo sa svjedočenjem 30. juna ove godine, kazao je da je Vlada RS-a, “u teškim momentima kada se kretalo od nule”, uradila sve što je bilo u njenoj moći da se spriječe “događaji koji su nanosili štetu srpskom, ali i muslimanskom i hrvatskom narodu”.

“Vlada je poduzimala sve mjere da se spriječe kršenja ljudskih prava i međunarodnih normi, ali pošto to nije bilo dovoljno, i vi ste poduzeli mjere iz vaše ingerencije. (…) Vi ste izdali naredbu o načinu postupanja s ratnim zarobljenicima i smatram da je to bilo potrebno jer je vladala slaba koordinacija s terenom”, kazao je Mandić odgovarajući na pitanja optuženog Karadžića.

Mandić je dodao da srpska vlada nikada nije imala “zločinačke namjere”, te da su lokalne vlasti i krizni štabovi u općinama nekada zatvarali žene i djecu nesrpske nacionalnosti, dok tome nije stala u kraj Vlada RS-a formiranjem Centralne komisije za razmjenu ratnih zarobljenika.

Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku RS-a i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MSKJ/ICTY) sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Na teret mu se stavlja i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s drugim pripadnicima rukovodstva bosanskih Srba, kako bi se Bošnjaci i Hrvati protjerali s područja na koja su Srbi polagali pravo.

Na pitanje optuženog Karadžića da li je Vlada RS-a računala da će bosanski muslimani i Hrvati biti zastupljeni u vlasti, Mandić je odgovorio potvrdno, te dodao da je Ministarstvo pravde RS-a, pod njegovim rukovodstvom, tri mjeseca nakon početka rata u BiH nastojalo zapošljavati sudije i tužioce različitih nacionalnosti.

“Bilo je otpora u pojedinim dijelovima Republike i čak u Skupštini, jer su poslanici izražavali nezadovoljstvo mojim prijedlozima i vašim potvrđivanjem funkcionera nesrpske nacionalnosti. Čak su u nekoliko navrata prolongirana pojedina imenovanja dok se ne obavi razgovor s tim protivnicima, odnosno uvjeri ih se da treba tako da se radi”, objasnio je Mandić.

Optuženi Karadžić nastavit će ispitivanje svjedoka Mandića u srijedu, 14. jula ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English