Članak

Dolić: Vraćanje linije i pretraživanje terena

15. Jula 2010.00:00
Na suđenju Darku Doliću, svjedok Odbrane je govorio o vojnim akcijama koje je zajedno sa optuženim obavljao 31. jula i prvih dana avgusta 1993. godine kao pripadnik Diverzantske jedinice “Jastrebovi” Hrvatskog vijeća obrane u Rami.

This post is also available in: English

 

Svjedok Nikica Pervan je rekao da je tih dana Dolić bio stalno s njim i ostalim pripadnicima udarne grupe ove jedinice.

Tužilaštvo smatra da je Dolić, bivši pripadnik diverzantsko-izviđačkog voda “Jastrebovi” u brigadi “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), krajem jula ili početkom avgusta 1993. godine u selu Družinovići u opštini Prozor silovao jednu ženu pod prijetnjom ubistvom. Na teret mu se također stavlja silovanje još dvije Bošnjakinje u istom selu početkom avgusta te godine, te maltretiranje i fizičko zlostavljanje civila.

“Mi smo 31. jula 1993. godine išli na Crni vrh, gdje je bila pala naša linija. Nismo znali da li je Druga bojna još gore i našli smo se licem u lice s pripadnicima Armije BiH (ABiH)”, rekao je svjedok Pervan, potvrdivši da je tu bio prisutan i optuženi.

On je naveo da su se pripadnici “Jastrebova”, uključujući i Dolića, vratili u bazu oko 21 ili 22 sata, te da su sljedeća dva dana išli da pretražuju teren, jer se jedan pripadnik njihove jedinice tog dana nije vratio s njima.

“Darko je išao s nama u pretraživanje. Narednih dana išli smo na linije”, dodao je svjedok.

Odgovarajući na pitanje tužioca, Pervan je rekao da se ne sjeća na kojim su tačno linijama bili, pošto su išli gdje god je trebalo, ali da se sjeća da je i Dolić bio s njima.

Suđenje Doliću biće nastavljeno 26. avgusta ove godine, za kada je planirano saslušanje dva svjedoka Odbrane.              

M.T.

This post is also available in: English