Članak

Saslušanja o Ganićevom izručenju privedena kraju

16. Jula 2010.00:00
Posljednje saslušanje u vezi sa izručenjem Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, održano je 14. jula pred Westminster sudom u Londonu.

This post is also available in: English

Odbrana Ejupa Ganića ne očekuje skoro donošenje odluke o zahtjevu Srbije za njegovo izručenje. Branilac Stephen Gentle je za Balkan Insight kazao da bi odluka mogla biti objavljena za sedmicu-dvije.

Ganić je uhapšen 1. marta u Londonu prema zahtjevu Srbije, koja traži njegovo izručenje kako bi mu se u Beogradu sudilo za ratne zločine.

Srbija sumnjiči Ganića za učešće u napadu na kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) prilikom njenog izlaska iz Sarajeva 3. maja 1992. godine. Srbijansko tužilaštvo tvrdi da je tokom napada ubijeno 18 vojnika, a da su 22 ranjena.

Ganićeva Odbrana tvrdi da je zahtjev za izručenje politički motiviran, a tu je tvrdnju ponovio i Christian Schwarz-Schilling, bivši Visoki predstavnik u BiH, koji se kao svjedok pojavio na Ganićevim saslušanjima.

Tokom dvije sedmice Sud je saslušao veliki broj svjedoka obiju strana, uključujući i političare, aktiviste u oblasti ljudskih prava, te tužioce.

James Lewis, predstavnik britanskog tužilaštva koje djeluje u ime Srbije, rekao je kako je Ganić naredio napade na kolonu vojnika, medicinsko vozilo, te na klub oficira JNA.

Tužilaštvo je saslušalo zamjenika tužioca za ratne zločine iz Srbije, Milana Petrovića, koji je kazao kako bi Ganić, ukoliko bude izručen, imao fer suđenje s obzirom da je sud “objektivan i neovisan”.

U toku postupka Ejup Ganić je dao intervju za The Sunday Telegraph, rekavši kako se boji da će biti ubijen u zatvoru u Srbiji ukoliko ga britanski sud pošalje u Beograd da mu se sudi.

“Ako odem u beogradski zatvor, bio bih obješen, a to bi izgledalo kao nesretan slučaj ili bi inscenirali neku vrstu ‘samoubistva’”, rekao je Ganić.
 
Odbrana je, između ostalih, saslušala i Philipa Alcocka, bivšeg međunarodnog tužioca iz Tužilaštva BiH, koji je tokom svog četverogodišnjeg mandata vodio istragu o incidentu za koji je Ganić optužen. Prema Alcocku, tokom istrage nisu pronađeni dokazi da je osumnjičeni počinio ovaj zločin.

U Tužilaštvu BiH je još uvijek u toku istraga incidenta iz maja 1992., a Ganić se smatra jednim od osumnjičenih.

Srbija je Sudu u Londonu poslala otprilike 200 stranica dokumentacije i dvije videokasete, tvrdeći kako ta dokumentacija sadrži nove dokaze o Ganiću.

Povezani članci

22. Aprila 2009.

Istraga koja budi sumnje

This post is also available in: English