Vijesti


Karadžić: Žrtve, a ne kolateralna šteta 4. Novembra 2010. Članak Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, tokom ispitivanja zaštićenog svjedoka Tužilaštva pod šifrom KDZ 485, pokušao je ukazati na navodne propuste koji su učinjeni tokom uviđaja nakon granatiranja pijace na Baščaršiji.
Kovać: Nasrtaji na dostojanstvo 3. Novembra 2010. Članak U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za zločin u Vitezu, Državno tužilaštvo je istaklo da je optuženi Ante Kovać odgovoran za počinjene zločine, zatraživši od Apelacionog vijeća Suda BiH da mu izrekne kaznu u skladu sa zakonom.
Selimović i ostali: Traženje odgovora 3. Novembra 2010. Članak Na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaze trojice bivših zatočenika u logorima u Bihaću i Cazinu, koji su u međuvremenu preminuli.
Miroslav Anić priznao zločin u Stupnom Dolu 3. Novembra 2010. Članak Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor Miroslavu Aniću zvanom Firga zbog sumnje da je počinio zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Kiseljaka i Vareša.
Karadžić: Teške odluke za spas 2. Novembra 2010. Članak Youssef Hajir, svjedok Tužilaštva na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske, govorio je o radu ratne bolnice na Dobrinji i incidentu iz juna 1993. godine kada je ranjeno više od 100 osoba.
Kondić: Permanentno ovisan o pomoći drugih 1. Novembra 2010. Članak Tužilaštvo BiH osporava nalaz i mišljenje tima vještaka po kojem Vinko Kondić nije sposoban da prati suđenje, te traži da Sud dozvoli ponovnu ocjenu psihičkih sposobnosti optuženog.
Pelemiš i Perić: Poznat kao normalan čovjek 1. Novembra 2010. Članak Svjedočenjem sina prvooptuženog završen je dokazni postupak Odbrane Momira Pelemiša, koji se sa Slavkom Perićem tereti za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.
Jević i ostali: Likvidacije i pljačke u Potočarima 1. Novembra 2010. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH svjedočio je o likvidacijama i pljačkanju muškaraca u Potočarima u julu 1995. godine.
Karadžić: Dimni trag na nebu 1. Novembra 2010. Članak Per Anton Brennskag, bivši vojni posmatrač UN-a, svjedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je na osnovu dimnog traga aviobombe koja je pogodila zgradu Televizije u Sarajevu zaključio da je ispaljena s područja Ilidže.
Karadžić: Deset hiljada sarajevskih žrtava 28. Oktobra 2010. Članak Bivši policajac iz Sarajeva je na suđenju Radovanu Karadžiću kazao da je u ovom gradu tokom rata poginulo više od 1.000 djece.