Članak

Negiranje krivice za otkrivanje zaštićenih podataka

26. Aprila 2011.00:00
Krunislav Malenica, glavni i odgovorni urednik magazina Bum, i novinar Eset Muračević negirali su krivicu za otkrivanje identiteta svjedokinje kojoj su bile dodijeljene mjere zaštite na suđenju za ratne zločine pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

“Ne osjećam se krivim”, izjavili su Malenica i Muračević.

Tužilaštvo BiH tereti Malenicu i Muračevića da su tokom 2009. godine objavili članak u kojem je otkriven identitet zaštićene svjedokinje koja je svjedočila na suđenju za ratne zločine pred Sudom BiH. Optuženi su, stoji u optužnici, osim imena i prezimena zaštićene svjedokinje, objavili i pet fotografija i dijelove iskaza.

“Svjedokinja je bila žrtva višestrukog silovanja i seksualnog zlostavljanja, zbog čega su joj i dodijeljene mjere zaštite”, navodi se u optužnici Državnog tužilaštva.

Malenica i Muračević, kako tvrdi Tužilaštvo, u momentu objavljivanja članka bili su upoznati da drugi mediji i sredstva informisanja nisu otkrili njen identitet. Optuženi su potom, kako se navodi u optužnici, u još dva navrata nastavili sa objavljivanjem “raznih informacija o ovoj zaštićenoj svjedokinji”.

Optužnicu protiv Malenice i Muračevića Sud BiH je potvrdio 25. marta 2011. godine.

Prema Krivičnom zakonu BiH, koji se primijenjuje pred Državnim sudom, za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina zatvora.

A.M.A.

This post is also available in: English