Vijesti


Jević i ostali: Maloljetni zarobljenik 18. Novembra 2010. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Optužbe Haso Hasanović ispričao je kako je u julu 1995. godine svjedočio strijeljanju Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.
Potvrđena optužnica za zločine u Kotor-Varoši 18. Novembra 2010. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Gorana Markovića, Ljubiše Vranješa i Mladena Milića zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima u Kotor-Varoši.
Ivanović: Nepoznati zadaci 18. Novembra 2010. Članak Svjedočeći u korist Odbrane Željka Ivanovića na suđenju za genocid u Srebrenici, bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije je kazao da ga prije odlaska na teren nadređeni nikada nisu obavještavali o zadatku koji će obavljati.
Selimović i ostali: Riječi za pamćenje 18. Novembra 2010. Članak Svjedok Tužilaštva BiH prepoznao je u sudnici Mehuru Selimovića i Adila Ružnića kao “obavještajce Armije BiH” koji su ga ispitivali tokom 1995. godine u Bosanskom Petrovcu i Bihaću.
Korićanske stijene: Spas u bijelom šleperu 18. Novembra 2010. Članak Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je na planini Vlašić vidio odvajanje pet autobusa iz konvoja kojim je napustio Prijedor.
Dolić: Informacije iz “prijateljsko-poznaničkih veza” 18. Novembra 2010. Članak Odbrana Darka Dolića je kao posljednje svjedoke saslušala dvojicu istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su kazali da su napravili neke “propuste u radu” kada su vodili istragu o silovanjima na području općine Prozor počinjenim u
Devet godina za zločine na području Viteza 12. Novembra 2010. Članak Ante Kovać, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, pravosnažno je osuđen na devet godina zatvora za zločine nad civilima u Vitezu.
Memić i ostali: Razlike u iskazima 12. Novembra 2010. Članak Odbrane šestorice bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine u selu Trusina kod Konjica, unakrsno su ispitale svjedokinju Bosiljku Krešo, fokusirajući se na iskaze koje je dala 1994. godine.
Lokalno pravosuđe – Trivić i ostali: Odbijen zahtjev Tužilaštva 11. Novembra 2010. Članak Na suđenju Miladinu Triviću, Miroljubu Vujasinoviću i Radenku Kerezoviću za zločine u Banjoj Luci, Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Tužilaštva za čitanje iskaza koje su optuženi dali u julu 1993. godine.
Potvrđena optužnica za zločine u Mostaru 11. Novembra 2010. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Velibora Bogdanovića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, kojom se tereti za zločine nad civilima na području Mostara.