Članak

Macić: Nesnosni bolovi

26. Aprila 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Konjicu, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da pretpostavlja da je optuženi Eso Macić zvani Makaron, zajedno sa drugim stražarima, učestvovao u njegovom premlaćivanju u augustu 1992. godine, ali da on nije mogao vidjeti dok ga ud

This post is also available in: English

ara jer mu je glava morala biti pognuta.

Velimir Kuljanin, nekadašnji zatočenik u logoru Čelebići, ispričao da je 12. augusta 1992. godine bila “opšta tuča” u kojoj su učestvovali svi stražari, a pretpostavlja da je među njima bio i optuženi Macić.

“Nisam vidio da me udara Macić, ali me nije ni preskočio sigurno. Tad su nas udarali nogama na kojima su bile vojničke čizme. Tuča je trajala od 30 do 40 minuta. To su bili nesnosni bolovi, molio sam Hazima Delića da me ubije, ali on to nije htio, kazavši da treba da patim”, rekao je Kuljanin, istaknuvši da su zatvorenike srpske nacionalnosti prije tuče registrovali pripadnici Međunarodnog Crvenog krsta.

Tužilaštvo BiH tereti Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) za ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” (općina Konjic).

Macić je, kako se navodi u optužnici, sudjelovao u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići 1992. godine, te u nanošenju teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u  “Musali”.

Hazima Delića, koji je u početku bio zamjenik, a potom i upravnik logora Čelebići, Haški tribunal osudio je na 18 godina zatvora.

Svjedok Kuljanin u sudnici je prepoznao Macića kao stražara u ovom logoru, dodavši da ga je poznavao iz viđenja i prije rata, jer ga je viđao u gradu.  

Prema optužnici, Macić je bio stražar u logoru “Čelebići”.

Kuljanin, koji je u logoru Čelebići bio pritvoren od kraja maja do početka decembra 1992. godine, ispričao je da je vidio kada je Macić udario zarobljenika Sretena Zelenovića. Svjedok je potvrdio da je u junu 1992. godine zajedno sa Zelenovićem i još 17 zatvorenika bio zatvoren u šahtu, koji se nalazi u blizini logora Čelebići.

“Pozvani smo da izađemo iz logora i odveli su nas na livadu pored šahta. Kad sam stigao na tu livadu vidio sam da nestaju ljudi. Približio sam se šahtu i vidio izbezumljena lica, cijevi i ventile. Ispred šahta sam vidio stražare koji su nas udarali. Među njima je bio i Macić. Ne znam da li je mene udario Macić, ali sam vidio kada je udario Zelenovića”, pojasnio je svjedok.

Svjedok je odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane ispričao da je u decembru 1992. godine prebačen u sportsku dvoranu “Musala”, gdje, kako je kazao, nije viđao optuženog Macića.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. maj 2011. godine.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English