Članak

Karajić: Početak obnovljenog suđenja 10. maja

26. Aprila 2011.00:00
Obnovljeno suđenje Sulji Karajiću, optuženom za zločine u Bihaću, počet će 10. maja ove godine pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji Tužilaštvo BiH i Odbrana Karajića, koji je za zločine počinjene u Bihaću nepravomoćno osuđen na 18 godina zatvora, iznijeli su plan izvođenja dokaza tokom obnovljenog suđenja.

“Najmanje na šta Odbrana može pristati jeste da se jedan broj dokaza ponovo izvede, drugi dokazi da se samo preslušaju, dok ćemo neke dokaze uvažiti kao izvedene”, kazao je Hasan Veladžić, glavni branilac optuženog.

Tužilaštvo je u pismenom obraćanju Sudu navelo kako ne namjerava izvoditi nove dokaze, niti će tražiti preslušavanje audio zapisa sačinjenih tokom prvostepenog postupka i da ostaje kod svih dokaza koji su već provedeni, što je na današnjem ročištu potvrdila tužiteljica Vesna Ilić.  

Nepravomoćnom presudom Suda BiH, 13. aprila 2010. godine Suljo Karajić zvani Hodža proglašen je krivim da je, kao komandir Drugog voda Vojne policije 505. viteške motorizovane brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Bihaća.

U presudi se navodi da je od augusta 1994. do februara 1995. godine Karajić učinio i pomagao, a podređenim vojnim policajcima naredio ubistva, nanošenje fizičkog i duševnog bola, nečovječno postupanje i nanošenje patnji i ozlijeda prema civilima i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB).

Odbrana je zatražila ponovno saslušanje nekih svjedoka, jer, kako je kazala, na njima se zasniva presuda, ali i zbog “kontradiktornosti” u pojedinim iskazima, čemu se Tužilaštvo usprotivilo.

“Odbrana traži da se opet saslušaju neki svjedoci, a ne vidim šta ćemo dobiti time, jer je Odbrana imala priliku za saslušanjem i za unakrsnim ispitivanjem svjedoka. Ne znam ni šta dobijamo saslušanjem svjedoka koji su, kako kažu, kontradiktorni”, kazala je Vesna Ilić, tužiteljica Tužilaštva BiH.

Pred Apelacionim vijećem Odbrana se izjasnila i o prijedlogu Sudskog vijeća za ukidanje dodatnog branioca u ovom predmetu. Branioci su, zajedno sa optuženim, zatražili da im se i u nastavku postupka omogući dodatni branilac zbog, kako su kazali, “kompleksnosti” predmeta.

“Časni Sude, ne želim da odustanem ni od kojeg branioca jer sam se do sada uvjerio da oni rade posao za tri advokata. Najkraće rečeno, želim da ostanu obojica”, rekao je optuženi Karajić.

Nakon pauze, na kojoj je Apelaciono vijeće razmatralo prijedloge Odbrane i Tužilaštva, saopšteno je da se u obnovljenom postupku svjedoci neće neposredno saslušavati i da se Odbrani ukida pravo na dodatnog branioca.

“Vezano za neposredno saslušavanje svjedoka, Sud je odlučio da ne uvaži ovaj prijedlog, ali će prihvatiti da se reprodukuju snimci sačinjeni tokom prvostepenog postupka. (…) Sud je odlučio da se u nastavku pretresa kao jedini branilac odredi Hasan Veladžić, dok se dodatni branilac razrješava dužnosti”, rekao je Vukomir Dragoje, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Na odluku Suda o razrješenju dodatnog branioca Odbrana nema pravo žalbe.

S.U.

This post is also available in: English