Članak

Lokalno pravosuđe – Ristić i Dević: Presuda 28. aprila

26. Aprila 2011.00:00
Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću zakazalo je za 28. april ove godine izricanje presude Lazaru Ristiću i Predragu Deviću, koji se terete za ubistva 15 civila u Sanskom Mostu 1995. godine.

This post is also available in: English

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću zatražilo je od Sudskog vijeća da Ristića i Devića proglasi krivima za ratni zločin počinjen u Sanskom Mostu, dok Odbrane optuženih smatraju da trebaju biti oslobođeni ili da im se zbog starosti izrekne blaža kazna.

Jasmin Mesić, kantonalni tužilac, kazao je kako smatra da je saslušanjem 26 svjedoka, četiri vještaka i brojnim materijalnim dokazima, “dokazano” da su Ristić i Dević, zajedno sa Petrom Arsenićem, u oktobru 1995. godine u zaseoku Domazeti od čuvara pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) “oteli grupu od 15 muškaraca bošnjačke nacionalnosti te ih nakon toga i ubili”.

Unatoč tome, Devićev branilac Nebojša Pantić smatra da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice i da zbog toga njegov branjenik treba biti oslobođen. Vesna Rujević, braniteljica prvooptuženog Ristića, zatražila je od Sudskog vijeća ako izrekne osuđujuću kaznu, da ona bude blaža zbog zdravstvenog stanja i starosne dobi optuženog.  

Suđenje Deviću i Ristiću počelo je u septembru prošle godine, a prvobitno je, za ubistva 15 bošnjačkih civila počinjena 10. oktobra 1995. na području Sanskog Mosta, s njima bio optužen i Petar Arsenić. Međutim, Arsenić je s Tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice, te je osuđen na 10 godina zatvora.

“Materijalni dokazi, nalazi i mišljenja vještaka, te iskazi svjedoka Tužilaštva, a posebno Petra Arsenića, koji je priznao krivnju, govore da su optuženi Ristić i Dević počinioci ovog krivičnog djela”, rekao je Mesić.

U završnim riječima, braniteljica Rujević kazala je da Ristić nije učestvovao u ubistvima civila, te da Sud treba kao olakšavajuće okolnosti cijeniti “starosnu dob i zdravstveno stanje optuženog te vrijeme počinjenja djela”.

“Život koji on trenutno živi već je kazna. Prilikom odmjeravanja kazne treba cijeniti i vrijeme kada se ovaj događaj desio. To je vrijeme kada on gubi sve što je stvarao i što voli, kada mora napustiti grobno mjesto sina jedinca, zbog čije se pogibije i odao alkoholu. Cijeneći sve te okolnosti, predložila bih da se mom branjeniku izrekne blaža kazna”, kazala je Rujević.

Advokat Pantić smatra da je uspio dokazati da se njegov branjenik u vrijeme počinjenja ubistava nalazio na drugom mjestu.

“Kao što su svjedoci rekli, Predrag Dević je, u vrijeme kada je počinjen ovaj zločin, bio na raskrsnici zvanoj ‘Nula’, desetak kilometara udaljenoj od samog mjesta događaja”, rekao je Pantić i zatražio oslobađajuću presudu.
   

Dž.Dž.

—————————————————————————————————————————
Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English