Vijesti


Lokalno pravosuđe: Važan proces utvrđivanja broja nestalih 4. Februara 2011. Članak Institut za nestale osobe (INO) BiH na konferenciji u Sarajevu prezentirao je Centralnu evidenciju nestalih (CEN), koja trenutno sadrži imena 34.964 osobe iz BiH za kojima se još uvijek traga.
Lokalno pravosuđe: Sjećanje na stradale sugrađane 4. Februara 2011. Članak Porodice stradalih, kao i predstavnici vlasti Kantona Sarajevo (KS) u subotu, 5. februara, okupit će se na gradskoj pijaci Markale u znak sjećanja na 67 nevino ubijenih civila.
Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Početak suđenja 3. marta 2. Februara 2011. Članak Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, određeno je da 3. marta počne suđenje Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, optuženima za zločine na tom području, te je Tužilaštvo najavilo saslušanje velikog broja svjedoka.
Gasal i ostali: Ulaganje oko 300 materijalnih dokaza 2. Februara 2011. Članak Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrana Senada Dautovića, jednog od četvorice optuženih za zločine na području Bugojna, okončala je svoj dokazni postupak.
Selimović i ostali: Spiskovi pritvorenika 2. Februara 2011. Članak Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, Državno tužilaštvo je uložilo još pedesetak materijalnih dokaza, koji se uglavnom odnose na ispitivanje ratnih zarobljenika i formiranje sabirnih centara.
Karadžić ponovo traži privremenu obustavu suđenja 2. Februara 2011. Članak Radovan Karadžić je od Haškog tribunala zatražio da se postupak protiv njega obustavi na tri mjeseca – od 15. februara do 15. maja – a prije početka saslušanja svjedoka koji će govoriti o etničkom čišćenju u bosanskohercegovačkim općinama.
Karadžić: Posmatrači UN-a na udaru bombi 2. Februara 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, nekadašnji pripadnik Ujedinjenih nacija (UN) u BiH rekao je kako su njega i još nekoliko vojnih posmatrača zarobile snage bosanskih Srba, te ih držale kao “živi štit”.
Bogdanović: Puška uperena u čelo 2. Februara 2011. Članak Svjedok Tužilaštva BiH prepoznao je optuženog Velibora Bogdanovića kao osobu koja je u maju 1993. godine, s još pet nepoznatih vojnika, ušla u njegov stan u Mostaru, nakon čega mu je supruga silovana, a on odveden u logor Heliodrom.
MKSJ/ICTY: Odbijeno prijevremeno puštanje Ivice Rajića 2. Februara 2011. Članak Predsjednik Haškog tribunala odbio je prijedlog za prijevremeno puštanje na slobodu Ivice Rajića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeće obrane (HVO) koji je osuđen za zločine na području Vareša.
Bez prepreka za izručenje Tihomira Purde 1. Februara 2011. Članak Tužilaštvo BiH tvrdi da su, prema međunarodnom pravu o ekstradiciji, ispunjeni svi opšti uslovi za izručenje Tihomira Purde Republici Srbiji.