Članak

Lokalno pravosuđe – Todorović: Četiri godine zatvora

30. Juna 2011.00:00
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Milana Todorovića na četiri godine zatvora zbog toga što je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Čelincu.

This post is also available in: English

Todorović je, prema presudi, 30. maja 1995. godine sačekao Muhameda Zulkića, koji je pješačkom stazom išao kući u selu Šamac u Čelincu, i u namjeri da ga ubije, prema njemu bacio bombu, od koje je Zulkić zaodobio povrede opasne po život.

Vesna Stanković-Ćosović, predsjednica Sudskog vijeća, rekla je da je Optužba bez sumnje dokazala da je optuženi počinio zločin za koji ga optužnica tereti.

“Kao olakšavajuća okolnost uzeto je to što je Todorović stariji čovjek, otac dvoje djece, kao i zato što je od zločina prošlo dosta godina. Kao otežavajuća okolnost uzeta je njegova bezobzirnost u namjeri da ubije mlađu osobu s kojom je bio u dobrim odnosima”, rekla je sutkinja Ćosović.

Nebojša Pantić, Todorovićev advokat, istakao je da je nezadovoljan presudom.

“Sigurno ćemo se žaliti na ovu presudu, jer Okružno tužilaštvo nije dokazalo da je moj branjenik počinio zločin koji mu se stavlja na teret. Ovo nije ni bio ratni zločin, jer se ne može svaki zločin koji se desio za vrijeme rata okarakterisati kao ratni zločin”, rekao je Pantić.

G.O.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English