Članak

Produžen pritvor osumnjičenima za zločine u Kotor-Varoši

24. Juna 2011.00:00
Sud BiH prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva i produžio pritvor Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću i Seadu Menzilu, koji se sumnjiče da su 1992. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Odlukom Suda produžen je pritvor za trojicu osumnjičenih za mjesec dana i može trajati do 22. jula 2011. godine.

Osumnjičeni se u pritvoru nalaze od kraja maja ove godine zbog opasnosti da bi s njihovim puštanjem na slobodu moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora, obrazloživši da istraga u ovom slučaju još uvijek nije završena, te da su razlozi pritvora ostali nepromijenjeni.

“Do sada su tokom istrage saslušane 24 osobe, te su pribavljeni materijalni dokazi. U narednih mjesec dana planiramo saslušati još nekoliko svjedoka”, rekao je Dragan Čorlija, tužilac Tužilaštva BiH, obrazlažući prijedlog za produženje pritvora.

Državno tužilaštvo sumnjiči Planinčića, Menzila i Lišančića da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, u septembru 1992. godine učestvovali u napadu na selo Serdare (općina Kotor-Varoš), koje je bilo nastanjeno mještanima srpske nacionalnosti.
 
U tom napadu, kako smatra Tužilaštvo BiH, ubijeno je 16 mještana sela Serdare, od čega i dvoje djece, a među žrtvama je bio veći broj žena i staraca, dok je više osoba ranjeno, a kuće zapaljene i imovina opljačkana.

J.Đ.

This post is also available in: English