Članak

Vlahović: Premlaćivanje na Palama

30. Juna 2011.00:00
Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom “Batko”, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da ga je u maju 1992. godine optuženi pretukao drvenom palicom u fiskulturnoj sali na Palama.

This post is also available in: English (English)

Svjedočeći pred Sudom BiH, Šefik Menzilović je u sudnici prepoznao optuženog Vlahovića kao osobu koja ga je 15. maja 1992. godine nekoliko puta udarila drvenom palicom preko leđa.

“On se nama predstavio, rekao da je Batko i da je sa Vraca. Naišao je i udario me četiri ili pet puta palicom preko leđa”, prisjetio se Menzilović.

Svjedok je rekao da je za vrijeme zatočenja na Palama u maju 1992. godine dva puta vidio Vlahovića. 

“Prvi put sam ga vidio tada kad me je tukao, a drugi put kada je dolazio do fiskulturne sale – tada je spominjao da će nas pobiti ako mu ne razmijene brata ‘Ramba’”, prisjetio se Menzilović.

Menzilović, koji je priveden da svjedoči na ovom ročištu jer se nije odazvao pozivu Suda, kazao je da se prvi put nije odazvao da svjedoči jer je bio “iritiran” činjenicom da mu je objavljen identitet u jednim dnevnim novinama, dok je on namjeravao predložiti Tužilaštvu da bude zaštićeni svjedok.

Državno tužilaštvo tereti Veselina Vlahovića zvanog Batko da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Vlahović početkom maja 1992. godine drvenom drškom od sjekire zadao jednoj osobi nekoliko udaraca u predjelu desne strane leđa.

Tužilaštvo BiH je 25. maja 2011. godine podiglo još jednu optužnicu protiv Vlahovića, prema kojoj mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva ili odvođenja u nepoznatom pravcu i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja civila.

Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, prije saslušanja Menzilovića je kazao da je Tužilaštvo BiH podnijelo zahtjev za spajanje optužnica, te tražio da se Odbrana očituje o ovom prijedlogu Tužilaštva.

Radivoje Lazarević, branilac optuženog Vlahovića, tražio je da mu Sud dâ rok od dva dana da se pismeno očituje o zahtjevu, što je Sud prihvatio.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. juli ove godine.

A.S.

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)