Članak

Kornjača i ostali: Ubistva počinile “pijane budale”

29. Juna 2011.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da mu je optuženi Milorad Živković nakon rata kazao da su “pijane budale” ubile ljude u Lovačkom domu na Mostini, u blizini Čajniča.

This post is also available in: English

Mujo Jašarević je ispričao tokom svjedočenja pred Sudom BiH da poznaje optuženog Živkovića, od kojeg je nakon rata saznao da su Bošnjake na Mostini “likvidirale pijane budale”.

“Živković mi je rekao da su pijane budale to uradile. Kazao je da je u ubistvima učestvovao Veljo Tadić, valjda zato što on nije živ”, kazao je Jašarević.

Jašarević je rekao i da je od jednog zaštićenog svjedoka 2000. godine saznao da su Duško i Veljo Tadić učestvovali u ubistvima Bošnjaka na Mostini.

Državno tužilaštvo tereti Miluna Kornjaču, Milorada Živkovića i Duška Tadića zvanog Rus za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. godine na Mostini.
 
U optužnici stoji da je Kornjača bivši komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, Tadić bivši pripadnik ove jedinice, a Živković nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču i član Kriznog štaba općine Čajniče. Suđenja Kornjači, Živkoviću i Tadiću vode se odvojeno pred Sudom BiH, ali se, zbog ekonomičnosti postupaka, na istom ročištu saslušavaju zajednički svjedoci.

Nura Hurlov, druga svjedokinja Tužilaštva BiH na ovom ročištu, ispričala je da su na Mostini ubijeni njen suprug i šesnaestogodišnji sin, ali je kazala da joj nije poznato ko je odgovoran za ubistva.  

Svjedokinja je rekla da je pred njenu kuću u aprilu ili maju 1992. godine došlo 15 naoružanih vojnika, koji su kazali: “Predajte se, opkoljeni ste!”

“Odveli su mi muža i sina na Mostinu. U izbjeglištvu na Kosovu smo saznali da su ubijeni”, rekla je Hurlov.

Na ovom ročištu iskaz u korist Tužilaštva BiH je dala i Amela Drakovac, koja je kazala da joj je suprug ubijen 1992. godine na Mostini. Drakovac je rekla tokom svjedočenja da su maskirani i naoružani ljudi “harali po gradu” u aprilu 1992.

“Naše komšije su nosile puške, kokarde i uniforme, strahota…”, kazala je Drakovac uplakanim glasom.  

Drakovac je ispričala da je s bebom napustila Čajniče u maju 1992. godine, dok su njen muž i pet rođaka ostali u selu Brdo (općina Čajniče). “Prvi put sam sam čula u Bradarevu da su ih pobili sve”, prisjetila se svjedokinja.

Drakovac je svjedočila samo u postupku protiv Živkovića i Tadića, jer optuženi Kornjača, prema preporuci ljekara, može pratiti suđenje samo u trajanju od 90 minuta.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. juli ove godine.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English