Vijesti


Lokalno pravosuđe: Određen pritvor Ranku Boljaku 21. Oktobra 2011. Članak Kantonalni sud u Sarajevu je, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva, odredio pritvor Ranku Boljaku, koji se sumnjiči za zločin počinjen u Sarajevu.
Lokalno pravosuđe: Oslobođen Sead Hakalović 21. Oktobra 2011. Članak Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) izrekao je oslobađajuću presudu Seadu Hakaloviću za ratni zločin počinjen nad civilima u mjestu Gostovići (općina Konjic).
Lokalno pravosuđe: Zatražen pritvor za Ranka Boljaka 21. Oktobra 2011. Članak Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je da se odredi pritvor Ranku Boljaku, koji se sumnjiči da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva na području Sarajeva.
Eskhumacija na području Modriče 21. Oktobra 2011. Članak Ekshumacijom urađenom pod nadzorom Tužilaštva BiH na lokalitetu Jakeš – Staro Džamište u blizini Modriče pronađeni su posmrtni ostaci više od 40 osoba ubijenih za vrijeme proteklog rata u BiH.
MKSJ/ICTY: Novi predsjednik Haškog tribunala 20. Oktobra 2011. Članak Na posebnoj plenarnoj sjednici, Theodor Meron izabran je za predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), dok je za potpredsjednika izabran Carmel Agius.
Gasal i ostali: Izricanje presude pomjereno za novembar 20. Oktobra 2011. Članak Izricanje presude trojici optuženih za zločine u Bugojnu pomjereno je za 22. novembar, jer je Sudskom vijeću potrebno dodatno vrijeme za donošenje odluke.
Karadžić: Zatvorena sjednica 20. Oktobra 2011. Članak Iskaz zaštićenog svjedoka Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu protekao je na sjednici zatvorenoj za javnost.
Macić: Uzroci povreda 20. Oktobra 2011. Članak Na suđenju Esi Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, vještak Tužilaštva BiH je govorio o uzrocima povreda koje je uočio prilikom pregleda posmrtnih ostataka Milorada Kuljanina i Šćepe Gotovca, na kojima je vršio forenzičku obradu.
Macić: Početak suđenja 20. Oktobra 2011. Članak Čitanjem optužnice i uvodnim riječima pred Sudom BiH počelo je suđenje Miralemu Maciću za zločine počinjene u Konjicu 1992. godine.
Lokalno pravosuđe: Uhapšen osumnjičeni za zločine u Sarajevu 20. Oktobra 2011. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su, po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, osobu sa inicijalima B.R., zbog sumnje da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva na području Sarajeva.