Članak

Eskhumacija na području Modriče

21. Oktobra 2011.00:00
Ekshumacijom urađenom pod nadzorom Tužilaštva BiH na lokalitetu Jakeš – Staro Džamište u blizini Modriče pronađeni su posmrtni ostaci više od 40 osoba ubijenih za vrijeme proteklog rata u BiH.

This post is also available in: English

Kako je saopšteno iz Državnog tužilaštva, na ovom lokalitetu do sada su pronađeni skeletni ostaci 42 tijela, za koje se pretpostavlja da se radi o štićenicima Zavoda za liječenje, rehabilitaciju i socijalnu zaštitu hroničnih duševnih bolesnika “Jakeš” u Modriči.

Pronađena tijela će biti prebačena u zajedničku kosturnicu u Odžaku, gdje će biti forenzički obrađena i uzet DNK uzorak radi daljeg vještačenja, te utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize.

Iz Tužilaštva BiH potvrdili su da će ekshumacija na lokalitetu Jakeš –Staro Džamište biti nastavljena i narednih dana, te da se očekuje da će broj pronađenih tijela biti još veći.

Procesom ekshumacije na terenu koordinira istražitelj Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvuju službenici Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH), predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), predstavnici Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i vještak sudskomedicinske struke.

D.E.

This post is also available in: English