Članak

Macić: Uzroci povreda

20. Oktobra 2011.00:00
Na suđenju Esi Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, vještak Tužilaštva BiH je govorio o uzrocima povreda koje je uočio prilikom pregleda posmrtnih ostataka Milorada Kuljanina i Šćepe Gotovca, na kojima je vršio forenzičku obradu.

This post is also available in: English

Željko Karan, vještak sudske medicine, kazao je da su posmrtni ostaci Milorada Kuljanina pronađeni 1998. godine u dvorištu pravoslavne crkve u mjestu Bradina kod Konjica.

“Pronađen je očuvan skelet odrasle osobe za koju je utvrđeno da se radi o Miloradu Kuljaninu. Donja vilica je izlomljena na tri fragmenta, dok sitni ostaci nedostaju. Višestruki lom donje vilice, s velikim stepenom sigurnosti, nastao je ispaljivanjem metka”, rekao je vještak Karan.

Budući da su na posmrtnim ostacima Kuljanina nedostajali dijelovi donje vilice, Karan nije mogao definitivno reći da su povrede nastale od metka, te je ostavio mogućnost djelovanja “drugog eksplozivnog sredstva”.

Macić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), optužen je da je u prvoj polovini juna 1992. godine u logoru Čelebići (općina Konjic) ubio jednog srpskog civila.

Vještak Karan je rekao da je pregledom posmrtnih ostataka Šćepe Gotovca – koji je 2000. godine ekshumiran u mjestu Bjelovčina kod Konjica – utvrdio kako je moguće da su povrede nastale usljed “mehaničkog djelovanja”, ali je kao uzroke ostavio i druge mogućnosti.

“Kod Šćepe Gotovca je slomljena ključna kost i prelomljeno je više rebara”, rekao je vještak Karan.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Macić je sredinom juna 1992. godine, zajedno sa neidentificiranim čuvarima logora Čelebići, surovo pretukao starijeg srpskog civila, koji je usljed nanesenih udaraca podlegao.

Na ovom ročištu je u korist Državnog tužilaštva iskaz dao i Milko Marić, vještak balističar, koji je kazao da pregledom posmrtnih ostataka Milorada Kuljanina nije mogao utvrditi s koje razdaljine je ispaljen projektil iz vatrenog oružja.

Saslušanjem vještaka Karana i Marića, Tužilaštvo BiH je završilo dokazni postupak. Kadrija Kolić, branilac optuženog Macića, rekao je kako Odbrana namjerava pozvati 24 svjedoka.

Prva tri svjedoka Odbrane bit će saslušana 10. novembra ove godine.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English